Soligové jsou kmen, který sbírá med pro tygry. Šelmy jsou pro ně součástí rodiny

Přidat na Seznam.cz

BR Hills je relativně nová tygří rezervace s dlouhou historií tygrů a lidí. Soligové jsou jedním z mála zbývajících kmenů žijících v lesích a okolí BR Hills v jižní Indii. Žijí v osadách a právě život po boku tygrů je pro ně naprosto normální. Tyto pruhované šelmy dokonce považují za svou rodinu.

První osadníci Indie

Mezi první osadníky v Indii by mohli patřit obyvatelé Soligy z pohoří Biligiri Rangana Hills, kmenová komunita v jižní Indii. Tato lesem vázaná skupina žije izolovaně a provozuje zemědělství na úrovni životního minima v primitivních podmínkách. Tento kmen má velmi dlouhou historii ale překvapivě byl objeven poměrně nedávno.

Jejich první zmínka v písemné historii pochází z počátku devatenáctého století expedicemi do regionu. Starší ze Soligy dodnes vzpomínají na příběh muže podobného bohu, který nosil Bilibatte (bílé oblečení), a který přijel na koni následován několika lidmi. Možná je to jediná zbývající vzpomínka mezi obyvateli Soligy na cestu, kterou podnikl skotský lékař asi před 200 lety. Francis Buchanan zanechal vůbec první písemný záznam o lidu Soligy.

Tygři jako rodina

Soligové pěstují ragi a sbírají a prodávají nedřevěné lesní produkty, jako je med a amla, pro své živobytí. Soligové mají složité znalosti o flóře a fauně a k dobrému vztahu s přírodou vedou i své potomky. Právě med je u nich velmi oblíbený. Když ho sklízejí vysoko na stromech, část vezmou pro sebe a část nechají u země pro tygry, které považují za rodinu, protože tygři nedokážou vylézt na stromy a sklízet med pro sebe.

zdroj: Survival International, JLR Explore, Nature