Vesnička Santy Clause se nachází na severu Finska. Rovaniemi zaujme malé i velké, kteří si se Santou mohou dokonce popovídat!

Přidat na Seznam.cz

Vesnička Santa Clause v Rovaniemi, která se nachází na polárním kruhu, je známá jako „oficiální sídlo Santy na severním pólu“ a je jednou z nejoblíbenějších destinací ve Finsku. Vesnička je otevřena celoročně a děti všech věkových kategorií se zde mohou setkat se Santou a jeho skřítky!

Kde bydlí Santa Claus?

Rovaniemi ve finském Laponsku je vskutku snovou destinací. Toto oficiální rodné město nejoblíbenějšího člověka na světě, přikryté nadýchaným sněhem a vzduchem, který voní Vánocemi vás přenese na stránky pohádkových knížek. Útočiště Santy Clause se nachází uvnitř hlavní budovy vesnice a můžete se v něm setkat se Santou po celý rok. Přesná adresa Vánočního domu je Joulumaantie 1, Rovaniemi, Finsko.

Santova hlavní pošta

V Santově vesničce, je vánoční atmosféra v plném proudu i na poště, díky které je i ta nejvšednější práce tak veselá. Santova hlavní pošta je plně funkční poštovní úřad fungující po celý rok, který vám umožní posílat dopisy, dárkové balíčky, přáníčka a pohlednice přímo z polárního kruhu a vidět úsměv na tváři vašich blízkých, když dostanou speciální dopisy s razítkem polárního kruhu, které těsně před Vánoci odeslali skřítci. Všechny dopisy vhozené do červené poštovní schránky jsou zde uschovány a odeslány na samotné Vánoce.

Z vesničky Santa Clause v Rovaniemi můžete také poslat speciální dopis Santa Clausovi. Pokud chcete Santovi napsat, jeho oficiální adresa v rodném městě je Tähtikuja 1, 96930 Rovaniemi, Finsko.  ajímavostí je, že Santa dostává více než půl milionu dopisů z celého světa!

Dům paní Clausové a sobi

Při návštěvě Rovaniemi se musíte také zastavit v malebné dřevěné chaloupce paní Clausové, která se nachází v areálu Santa Clausových sobů. Laskavá a milá paní Clausová je vždy připravena přivítat hosty všech věkových kategorií vřelým úsměvem a ráda si s nimi popovídá. Ve své úchvatné chaloupce vám ochotně upeče rychlou várku perníčků nebo vánočního cukroví a pořádá i různé akce, zatímco skřítci vám ochotně podají pomocnou ruku.

Je nutné ale provést rezervaci, abyste si s paní Clausovou mohli popovídat a vyfotit se. Chaloupka také poskytuje úchvatné prostředí pro pořádání soukromých akcí a svateb a pojme asi 150 lidí. V resortu Santa Claus Reindeer se také podávají lahodné pokrmy arktické kuchyně a nachází se zde vyhlášená laponská restaurace Kotahovi.

Sobí resort, Husky Park a Elfí farma

Výlet do Santa Clausovy vesničky není úplný, pokud neuvidíte rozmanitou škálu zvířat, jako jsou sobi, alpaky, husky a králíci v jejich tundrovém prostředí.

Sobí resort

Ve středisku Santa Claus Reindeer Resort si můžete užít nejrůznější sobí aktivity včetně jízdy na saních, cestou na polární záři a procházek se soby. Středisko provozuje také sobí farmu Mount Porovaara, která se nachází jižně od Rovaniemi asi 20 km od vesnice. A krom toho zde můžete také získat řidičský průkaz na soby.

Husky Park

Další jedinečnou atrakcí, kterou si zde nelze nechat ujít, je Husky Park Arctic Circle v Rovaniemi. Park, který provozuje rodinná firma, je domovem nespočtu sibiřských husky a nabízí pohled na to, jak se o husky pečuje, jak jsou ošetřováni a chováni.

Elfí farma

Další služba společnosti v Santa Claus Village, Elfí farma, nabízí řadu zábavných venkovních aktivit s laponskými zvířaty. Když sem přijdou návštěvníci z celého světa, zapomenou na svůj věk. Skřítkův dvorek vám zajistí stejnou zábavu a dobrodružství v prosinci i v srpnu, od procházek s průvodcem po lese s alpakami a soby až po opékání buřtů a trávení času s dětmi.

Do vesničky Santa Clause se dostanete velmi snadno z významných míst ve finském Laponsku. Vesnička se nachází asi 3 km od letiště Rovaniemi, směrem na Ivalo na dálnici č. 4. V okolí se nacházejí dvě restaurace, v nichž je možné se ubytovat. Na místo se lze dostat také místním autobusem číslo 8. Místo nabízí opravdu spoustu aktivit, kterých si užijete dosyta.

Zdroj: TravelAndLeisureAsia