90letá žena z Moravy proslavila naši zem po celém světě. 4 desetiletí malovala fasády budov tradičními ornamenty

Přidat na Seznam.cz

Nejsou to jen celebrity, vědci a naše produkty, co naši zem proslavilo v zahraničí. Občas to jsou i „obyčejní“ lidé, kteří po sobě zanechají stopu i jen tím, že dělají radost sobě a svým blízkým. V tomto případě to je Anežka Kašpárková, která vyzdobila domy v malé vesničce, čímž proslavila i celou zem.

Celý život pracovala, v důchodu se z ní stala umělkyně

V malé české vesničce Louka na jižní Moravě si jedna žena dala za úkol zkrášlit místní kapli a příbytky svých sousedů. Anežka Kašpárková byla devadesátiletá bývalá zemědělská dělnice, která k novému koníčku přistoupila až v důchodu. Kašpárková většinu života strávila prací na poli a péčí o rodinu, když ale přišel důchod, rozhodla se věnovat se umění.

Jakmile odešla do důchodu, před více než 40 lety, proměnila své sny stát se umělkyní ve skutečnost na plný úvazek. Začala chodit na hodiny kreslení u staršího umělce na venkově. Některé z projektů Kašpárkové jsou stále k vidění v Louce, tím největším byla ale kaple ve vesnici.

Tradiční umění

Pomocí zářivě modré barvy a malého štětce vytvářela složité květinové nástěnné malby inspirované tradiční moravskou (jihočeskou) uměleckou tvorbou. Navzdory tomu, že dosáhla místního i uznání, trvala na tom, že její hobby malování domů je čistě pro potěšení. „Jsem umělkyně,“ uvedla pro česká média. „Prostě mě baví malování na zeď a chci pomoci.“

Projekt malování květin ve vesnici jí zabral hodně času. Každé léto se vracela do vesnice, aby natřela vše, co bylo třeba opravit, a každé dva roky předělala celou kapli, která byla jejím nejvěším dílem. Jejím poznávacím znamením byly složité květiny a opakující se motivy. Práce mohla být velmi únavná, protože většina se dělala venku, přesto se Kašparková nevzdala. Umělkyně brala svou práci velmi vážně a byla zjevně velmi trpělivá a oddaná svému řemeslu.

Věk je jen číslo

Její oddanost umění se v regionu stala legendární. Kašpárková dokonce používala žebřík a provizorní lešení k výzdobě nejvyšších částí zdí, odmítala připustit, aby jí překážel věk. Paní Anežka Kašpárková ale bohužel zemřela 12. března 2018 ve věku 90 let, uvádí Deník. Veškeré její práce byly provedeny zdarma a použila pouze ty nejlepší barvy. Zajímavé je, že si svou práci nikdy neplánovala předem. Odkaz, který zde po ní zůstal, je pouze výsledkem její fantazie.

zdroj: Deník, ArtyMag, Bright Vibes