Maorský tanec haka demonstruje sílu, hrdost a solidaritu Maorů

Přidat na Seznam.cz

Haka je tradiční maorský tanec nebo výzva. Haka se často provádí ve skupinách a může demonstrovat sílu, hrdost a solidaritu kmene. Tajemné verše citované během tance odkazují na předky a události kmene Maorů. V dnešní době verše mohou odkazovat na aktuální události či politické dění.

Co přesně je tanec haka?

Tanec haka se neobejde bez dupání nohou, vyplazování jazyka a rytmické plácání a gestikulace za doprovodu hlasitého zpěvu. Podobně jako v jiných kulturách byla maorština tradičně mluveným jazykem, takže waiata, tedy písně, a haka se používaly ke sdílení příběhů a při obřadních událostech.

Kapa haka je starobylá umělecká forma, která je dodnes živá a na Novém Zélandu se často dokonce vyučuje ve školách.  Tradičně se kapa haka používala k zastrašení nepřítele nebo k vyburcování publika.

Kdy se haka provádí?

Původně se haka předváděla, když se střetly dva maorské kmeny. Používala se před bitvou, aby se bojovníci fyziologicky a fyzicky připravili na boj. Haka, ačkoli vypadá divoce, mohla být předváděna také při setkání kmenů v míru jako projev úcty.

Dnes se haka často předvádí při maorských obřadech a setkáních. Často se používají při oslavách, vítání hostů, otevírání nových marae (shromažďovacích domů) nebo jídelen, vzdávání úcty mrtvým, uctívání předků a učení tradic budoucím generacím.

Haka Peruperu vs Haka Taparahi

Historicky se válečné tance dělí na dva typy. Haka peruperu se tančí se zbraní v ruce. Tanec haka taparahi, který většina návštěvníků vidí, je beze zbraně. Pokud jste fanoušky ragby, možná jste viděli novozélandský národní tým, jak před mezinárodními zápasy předvádí temperamentní haka taparahi.

Kompletní představení kapa haka zahrnuje vedle válečných tanců také ladné, houpavé tance žen v kostýmech. Oblíbený je tanec poi. Tanečnice drží v každé ruce jednu (někdy dvě) kouli na šňůře a točí s nimi do rytmu písně. V předkoloniálních dobách používaly ženy poi při dlouhých plavbách na kánoích, aby pomohly mužům udržet rytmus.

Co se týče hudby, melodie vychází z hlasů, které se ozývají při zpěvu, rytmus z plácání po těle a poklepávání nohou.

Maorské zpěvy a jejich význam

Divoký, jemně plynoucí nebo radostný maorský tanec je doprovázen hudbou, písněmi nebo zpěvy. Tyto písně neboli waiata vyjadřují emoce a vyprávějí starobylé příběhy. Jednou z nejznámějších, opět díky hráčům ragby All Blacks, je „Ka Mate!“, která vypráví příběh náčelníka Te Rauparaha.

Jako mladý muž se náčelník ukryl v jámě na potraviny, aby unikl pronásledujícím válečníkům. Zpočátku se obával, že je ztracen. Naštěstí ho podle písně zachránila postava známá jako „chlupatý muž“, pravděpodobně se odkazuje na proslulého vlasatého náčelníka Te Wharerangi, který poslal pronásledovatele pryč od jámy a pak muže vytáhl do bezpečí.

Původce tance haka

Kdysi dávno měl podle maorské legendy bůh slunce Te Ra dvě ženy. Jedna žena byla duchem léta, druhá duchem zimy. Te Ra a jeho letní žena porodili syna jménem Tanerore. Jako malý chlapec Tanerore tančil, aby pobavil svou matku. Když tančil, vytvářel mihotavé světlo, které často vídáme v horkých letních dnech. Tak se zrodila haka. Tento příběh s důrazem na přírodní cykly a vibrační kvalitu stoupajících vln horka by mohl vysvětlovat původ tradičních chvějících se pohybů rukou nebo stoupající sílu rytmického tance poi.

Stejně okouzlující legenda sleduje kořeny humoru v tanci. Příběh sleduje skupinu žen na důležitém poslání. Tyto ženy vyslal předek Tinirau, aby dopadly pachatele, který zabil jeho domácího mazlíčka – velrybu. Jediný popis, který měly, byl někdo s ohavnými zuby. Ženy vymyslely důmyslný plán, jak tančit, dělat směšné obličeje a rozesmát své publikum. Jakmile si mohly prohlédnout zuby všech zúčastněných, byla identifikace viníka hračkou. Výsledkem je samozřejmě odlehčená forma haky.

V neposlední řadě je tu vysvětlení těch vyplazených jazyků. Lidé vyjadřují své myšlenky slovy, zvuky vydávanými jazykem. Vyplazený jazyk je tedy symbolem ovládání slov a myšlenek. Právě pomocí nadaných jazyků se z generace na generaci předávají legendy, zpěvy a písně maorské kapa haka.

Zdroje: Twinkl, CurrentSeabourn