Albíni v Tanzánii to nemají lehké. Místním nosí štěstí, ovšem až po smrti

Přidat na Seznam.cz

Albinismus je porucha charakterizovaná absencí pigmentu v kůži, vlasech a očích. Tanzanie má jednu z nejvyšších mír albinismu na světě, ale albíni to tam určitě lehké nemají. Pokud zemřou, nosí obyvatelům štěstí, dokud jsou naživu, představují duchy nebo strašidelné bytosti.

Albíni v Tanzánii

Tanzanie hostí největší počet lidí s albinismem na světě. Albinismus je genetický stav, kdy kůže postrádá pigment melanin, takže člověk vypadá neobvykle světlý. Zatímco jeden z 15 000 lidí ve většině afrických zemí trpí albinismem, v Tanzánii je to jeden z 1 400 Tanzanců. Mutaci albínského genu OCA2, který produkuje melaninový pigment zodpovědný za opalování kůže, nese (pokud se neprojevuje) každý 19. Tanzanan, uvádí deník ABC News. Zdálo by se tedy, že země plná albínů bude pro lidi s touto poruchou rájem, ovšem je to právě naopak.

Albíni jsou sociálně odcizení. Často se jim říká ‚duchové‘ a ‚bílé kozy‘. Nemohou se plně účastnit sociálně-ekonomických aktivit nebo přístupu k základním sociálním službám a jejich svoboda pohybu je omezena. Často se věří, že albíni jsou prokleti, a tak jsou obviňováni z přírodních katastrof, jako je hladomor, sucho nebo invaze sarančat, píše web Enact Africa.

Lidé s albinismem jsou ceněni pro své části těla

Podle pověry lze z jejich končetin, kostí, kůže a vnitřních orgánů vyrábět kouzla, lektvary, amulety nebo směsi, které přinesou těm, kdo je používají, štěstí, zdraví, bohatství a dokonce i mimořádné nebo nadpřirozené schopnosti jako létání, uvádí web Africa Renewal. Říká se, že děti mají větší cenu. To ovšem pro rodiče nebývá tak děsivé, jak bychom předpokládali. Často se totiž stává, že pokud se narodí albínské dítě, rodiče se jej v lepší případě zřeknou. V tom hoeším dítě prodají, nebo sami zabijí.

zdroj: Africa Renewal, Enact Africa, ABC News