Annapurna je nejsmrtelnější hora na naší planetě. Poprvé se jí podařilo zdolat v roce 1950. Horolezci ale během výstupu přišli o prsty

Přidat na Seznam.cz

Hora Annapurna I je s výškou 8 091 metrů desátou nejvyšší horou světa. Nachází se v masivu Annapurny v nepálském Himálaji. Tento masiv zahrnuje mnoho vrcholů vyšších než 7 000 metrů. Masiv je na západě ohraničen soutěskou Kali Gandaki, na severu a východě řekou Marshyangdi a na jihu údolím Pokhara. Na západním konci masiv uzavírá vysokou kotlinu zvanou Annapurna Sanctuary.

První výstup na horu stál horolezce prsty na nohou

Annapurna je teprve desátou nejvyšší horou světa, ale patří k nejnebezpečnějším. Hora se nachází v Nepálu podél 55 km dlouhého hřebene východně od řeky Gandaki, která vyhloubila jednu z nejhlubších říčních soutěsek na světě. Rokle odděluje Annapurnu od Dhaulagiri, sedmé nejvyšší hory světa.

Dne 3. června 1950 dosáhli francouzští horolezci Maurice Herzog a Louis Lachenal vrcholu Annapurny a stali se tak prvními, kterým se kdy podařilo na horu vystoupit. Celkem existuje 14 „osmitisícovek“, což je počet, který některé horolezce přivádí až k posedlosti.

Herzog a Lachenal se nejprve pokusili vylézt severozápadní stěnu Annapurny a nazvali ji květákovou stěnou. Poté přešli na laviny náchylnou severní stěnu, když zjistili, že severozápadní stěna je pro jejich nosiče příliš komplikovaná. Extrémně strmá jižní stěna, skalní stěna, která se tyčí do výšky 3 000 metrů, je údajně jedním z nejobtížnějších výstupů na světě.

Annapurna je také jedinou osmitisícovkou, kterou se podařilo zdolat na první pokus a Herzog s Lachenalem to zvládli bez baleného kyslíku. Za tento výkon však zaplatili vysokou cenu. Protože měli na vrchol pouze tenké kožené boty, musel lékař expedice Herzogovi a Lachenalovi amputovat všechny prsty na nohou poté, co při sestupu došlo k extrémním omrzlinám a následně ke gangréně.

Hlavní vrcholy

Pohoří Annapurna se skládá z několika významných vrcholů..

Annapurna I (8 091 m)

Annapurna I je nejvyšší vrchol pohoří Annapurna Range a desátá nejvyšší hora světa. Annapurna I byla poprvé úspěšně zdolána v roce 1950 francouzskou expedicí vedenou Mauricem Herzogem.

Annapurna II (7 937 m)

Annapurna II je druhým nejvyšším vrcholem pohoří Annapurna a je známá svými náročnými hřebeny a strmými stěnami. Poprvé na ni vystoupil britsko-indicko-nepálský tým v roce 1960.

Annapurna III (7 555 m)

Annapurna III, na kterou poprvé vystoupila indická expedice v roce 1961, je impozantní vrchol se složitou strukturou a četnými hřebeny.

Annapurna IV (7 525 m)

Annapurna IV je relativně dostupnější vrchol, na který poprvé vystoupila německá expedice v roce 1955. Sdílí hřeben s Annapurnou II a je známá svými náročnými technickými výstupy.

Annapurna South (7 219 m)

Tento vrchol, známý také jako Annapurna Dakshin, je mezi horolezci oblíbený pro svou relativně střední obtížnost a nádherné panoramatické výhledy. Poprvé na ni vystoupil japonský tým v roce 1964.

5 faktů o Annapurně

Není to jedna hora

Annapurna neoznačuje jednu horu, ale spíše masiv s více vrcholy. Má jeden vrchol vyšší než 8 000 metrů, třináct vrcholů vyšších než 7 000 metrů a šestnáct dalších vyšších než 6 000 metrů!

Je to přírodní zázrak

Vzhledem k výšce okolních hor se na různých stranách hor nacházejí zcela odlišné ekosystémy. Na svazích obrácených k jihu bývá hustá tropická džungle, ale severní svahy bývají chladnější a sušší.

V okolí hory žijí Šerpové

Lidé v oblasti Khumbu se nazývají Šerpové, kteří se po generace přizpůsobovali životu ve vysokohorských podmínkách. Šerpové jsou jakýmsi klíčovým zdrojem horolezeckých znalostí, rad a pomoci. Většina šerpů mladších 50 let má obvykle dobrou úroveň angličtiny.

Nejlépe se sem chodí na podzim

Abyste se vyhnuli monzunovému období v Nepálu, je nejlepší vyrazit do základního tábora Annapurny v září/říjnu. Právě v tomto období zde panuje období sucha.

Je zde překvapivě teplo

Přes den na Annapurně bývá docela teplo, ale jakmile zapadne slunce, může zde být docela chladno. Teploty se obvykle pohybují kolem 20 °C, ale mohou přesáhnout i 30 °C. V noci může teplota klesnout až na 5 °C, ale je známo, že klesá i pod nulu.

Od roku 2012 klesl poměr tragicky zesnulých horolezců pod 30%. V roce 2014 zde během sněžných bouří a lavin během několika dní zemřelo 43 lidí. Jedná se tak o největší tragédii v historii Annapurny.

Zdroj: EarthsEdge, EarthObservatory