Australská Canberra. Cesta od maličké vesnice ke světové metropoli

Přidat na Seznam.cz

Když se někdo vydá do Austrálie, obvykle se v hledáčku jeho zájmu ocitá hlavně město Sydney. Přitom skutečným hlavním městem Australského svazu, sdružení států, které se zrodilo 1. ledna 1901, je Canberra. Proč právě ona a ne Sydney? Protože volba australského hlavního města byla trochu složitější. A Canberra rozhodně stojí za pozornost, pokud k protinožcům vyrazíte, měli byste ji navštívit.

Souboj vyhraje někdo jiný

K výletu do Austrálie ponoukají i celkem příznivé ceny letenek. Pokud si vyberete vhodný termín mimo sezónu a šikovný den, nezruinuje vás to navzdory tomu, že jde o dlouhý let na velkou vzdálenost. A jak to vlastně bylo s australským hlavním městem? Když vzniká Australský svaz, obyvatelé Sydney a Melbourne spolu bojují o to, které město se stane metropolí státu. Šance na dohodu je nulová. Objevují se názory udělat hlavní město jinde a nechybí různé návrhy. Čas plyne, až roku 1908 v parlamentním klání zvítězí právě Canberra, jejím největším rivalem bylo město Tumut, které leží cca 400 km na západ od Sydney. Projde o vlásek. Proč? Nejspíše právě proto, že to nikomu nevadí. V té době jde o vesnici, kde je kostel, škola, pošta a jinak nic významného. Chvíli proto trvá, než tu vzniknou reprezentativní stavby, do kterých by se vládní úřady mohly nastěhovat. Proto až do roku 1927 funguje prozatímně jako metropole Melbourne.

Jeden velikánský park

A jak vypadá Canberra dnes? Jeho ohromnou výhodou je, že vlastně vznikla na zelené louce, což je na první pohled vidět. Vypadá jako obrovský park, je doslova plná zeleně. Kdo miluje zelenou barvou a má rád procházky parkem, je pro něj tohle město o rozloze asi 800 km2 opravdu jako stvořené. Bezesporu tu množství zeleně při budování staveb hrálo hlavní roli. Dokonce přímo v centru města se nalézá přehrada na řece Molongo, jinak zvaná jezero Lake Bourley Griffin. Rozsáhlá vodní plocha se navíc stává pomyslným dělítkem severní a jižní části města. Svým způsobem jde o město bez historie, má totiž hlavně tu moderní od roku 1927, tu starší představovaly dějiny trochu nenápadné vesnice. Jde ale ve světovém měřítku o unikát, jak se během několika let (cca 1913-1927) malá obec proměnila v moderní město. Za pozornost určitě stojí budova parlamentu z roku 1927. Určitě navštivte památník Australian War Memorial, který zahrnuje Zeď cti. Na ní je vyryto 102 tisíc Australanů, jmen lidí, kteří zemřeli za vlast. Dobrým tipem k návštěvě je i Australské národní muzeum, mimo jiné i proto, že je velmi interaktivní. S historií australského kontinentu se ti seznámíte hlavně pomocí hry.

Zdroje: Australian Government National Capital Authority, National Musem Australia, Wikipedia