Být ženou kmene Surma není lehké. Před svatbou vám kamenem vyrazí zub, poté vám rozříznou ret a zavěsí do něj desku. Velikost desky určuje vaší hodnotu

Přidat na Seznam.cz

Zatímco v civilizovaných zemích ženy bojují za to, aby měly stejný plat jako muži, v domorodých kmenech je postavení žen úplně jiné. Příkladem je kmen Surma, kde se hodnota ženy určuje podle toho, jak vypadá, přičemž musí pro svůj vzhled obětovat opravdu hodně.

Surmové mají (pro nás) zvláštní kulturu, přitom jsou ale překvapivě vstřícní k turistům

Mnozí by čekali, že pokud navšívíte domorodý kmen, jeho členové vás vyženou. Tak to ale přinejmenším u Surmů není. Kmen Suri a kmen Mursi jsou dvě etnické skupiny společně známé jako kmen Surma. Jedná se o domorodé etiopské kmeny v údolí Omo v jižní Etiopii, členové těchto kmenů jsou na turisty zvyklí a vždy je vítají s otevřenou náručí. Ovšem být součástí jejich kultury asi nechcete.

Být ženou v tomto kmeni opravdu bolí

Surmové jsou velmi hrdí na svou kulturu a tradice. Když chlapec dosáhne plnoletosti, nebo když si muž chce vzít nevěstu, musí se prokázat předváděním bojového umění zvaného saginé. Je to v podstatě boj s tyčí. Ženy to ale mají podstatně těžší – když je dívka ve věku pro vdávání, kamenem se jí vyrazí spodní zuby. Potom spodní ret rozříznou žiletkou a ret roztáhnou dřevěnou destičkou. Po chvíli se ret natáhne natolik, že se do něj vejde hliněný „talíř“. To je považováno za formu krásy. Kromě toho, se právě podle velikosti talíře určuje postavení a hodnota ženy, i hodnota věna.

Vesnici jako celek obvykle řídí muži, kteří budou rozhodovat na shromáždění. Ženy sice mohou vyjádřit svůj názor, ale pouze před debatou, nikdy během. Jednotlivé domácnosti však vedou ženy. Zajímavé je, že muži a děti obvykle nenosí oblečení. Muži mají také obvykle několik žen, zejména v případě, že se jedná o náčelníka. Ženám ale nechybí ani móda – naopak, kmen má mnoho různých způsobů, jak se zkrášlit. Surmové jsou dokonce proslulí výzdobou svého těla. Kromě hliněných talířků se jedná o malování, skarifikace a zdobení květinami a jinými přírodními předměty.

zdroj: Jayne Mclean, Ootlah, Nomadic Tribe