Co v Chorvatsku? Výšlap na Vidovu Goru na poloostrově Brač

Přidat na Seznam.cz

Kam letos na dovolenou? Ano, Chorvatsko je oblíbenou destinací pro mnoho Čechů během dovolených. Díky svému krásnému pobřeží, čistému moři, malebným městům, a historickým památkám přitahuje ročně tisíce turistů. Oblíbené destinace zahrnují Dubrovník, Split, Zadar a také mnoho ostrovů jako je Hvar, Brač nebo Krk.

Chorvatsko nabízí širokou škálu aktivit pro turisty, včetně slunění na plážích, potápění, plavání, procházek historickými městy a ochutnávání tradiční chorvatské kuchyně.

Pokud míříte na ostrov Brač a máte rádi aktivní dovolenou, podnikněte výlet na na Vidovu horu, nejvyšší bod Jadranu. Na túru si vyhraďte celý den. Nejlepší výchozí místo je město Bol, kde se turisté rádi zdržují, a to hlavně kvůli blízkosti nádherné pláže Zlatni rat. Pokud nejste zrovna milovníci turistiky, můžete se na místo dostat i autem z obce Pražnica. Až dorazíte do cíle, uvidíte že tento výlet stál za to. Vidova Gora je nejvyšší horou Dalmatských ostrovů s nadmořskou výškou 778 metrů. Dohlédnete z ní až na jižní ostrovy Hvar a Vis i na východní ostrovy Korčulu, Mljet a Lastovo. Hora je pojmenována po kostele sv. Víta, jehož kostel stával dříve na svahu kopce. Dnes už z něj na Vidově Gore můžeme vidět jen ruiny. Někdy je toto místo také cílem rogalistů a paraglidistů.

Na Brači to není jediné kouzelné místo, kam se můžete vidat. Kromě zmíněné pláže Zlatni rat je tu také Golden Horn Beach, která je oblíbená windsurfaři. Milovníci historie určitě ocení archeologické naleziště Lovrećina a klášter Blaca. V neposlední řadě nesmíme vynechat Dračí jeskyně a jeskyně Kopačina. Pokud se nemůžete rozhodnout, zda jet zase do Chorvatska, Brač skrývá spoustu nádherných míst a uklidňující atmosféru.

Zdroj: Earthtrekkers