Dobšinská ledová jeskyně. Kdysi se v ní i bruslilo

Přidat na Seznam.cz

Svou délkou 1 232 metrů a hloubkou 112 metrů patří k největším ledovým jeskyním v Evropě. Nikde mimo alpskou oblast se nenachází více než 110 tisíc m3 ledu o tloušťce místy přes 25 metrů. Největší tloušťka ledu se udržuje ve Velké síni, kde dosahuje až 26,5 metrů.

Dobšinská ledová jeskyně se nachází ve Slovenském ráji. Svou délkou a hloubkou patří k největším ledovým jeskyním v Evropě. Nikde jinde v Evropě mimo alpskou oblast se nenachází tolik ledu o tloušťce více než 25 metrů. Díky svému významu a jedinečné výzdobě byla zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO.

Její vchod, známý také jako „Ledová díra“, se nachází pod horou Duča (1 141 m n. m.) na severní straně Hanesovy plošiny a leží v nadmořské výšce 971 metrů. Dostaneme se k ní serpentinami s převýšením 130 metrů od osady Dobšinská ledová jeskyně. Délka prohlídkové trasy s převýšením 43 metrů je 515 metrů dlouhá a její zdolání trvá přibližně 30 minut.

Jeskyni objevil v roce 1870 báňský inženýr E. Ruffini a následující rok ji místní nadšenci zpřístupnili veřejnosti. V roce 1882 se stala první elektricky osvětlenou jeskyní v Uhrách. Navštívilo ji několik významných osobností včetně bulharského cara a srbského krále. V roce 1890 se ve Velkém sále konal koncert na počest Karla Ludvíka Habsburského. V minulosti se v jeskyni pořádalo letní bruslení. Původně byla spojena se Stratenskou jeskyní, ale zřícení části jeskyně přirozené spojení přerušilo. V té době vlastně začalo zalednění jeskyně.

Ze světoznámých ledových jeskyní je Dobšinská ledová jeskyně nejníže položená, což podtrhuje její jedinečnost. Led se zde zachoval díky tvaru jeskyně, který klesá od vchodu. V její spodní části se udržuje studený vzduch, který se ani v létě neohřeje nad bod mrazu.

Zdroj: www.slovakia.travel