Dva tisíce let starý festival v Thajsku zahrnuje hostinu pro tisíce opic. Je to forma uznání bohu Hanumanovi

Přidat na Seznam.cz

Každé náboženství má svou historii, kulturu a tradice. V Thajsku se můžete setkat s festivalem, který oslavuje tamní opice, čímž věřící prokazují uznání jednomu z bohů. Jak tento festival vznikl a proč jsou oslavovány právě opice? Podívejte se!

Každoroční hostina pro opice

Thajské Lopburi má tradici připravovat jídlo pro místní opice, které obklopují město. Od melounů po hlávkový salát a další se to dělá proto, aby opice přinesly štěstí lidem, ale také aby lidé získali jejich přízeň, uvádí web Bored Panda. Tento festival se opakuje každý rok a je to neuvěřitelná podívaná.

Před areálem starověkých tří pagod bývají seřazeny řady soch opic s podnosy, zatímco dobrovolníci připravují jídlo pro skutečné opice – symbol provincie Lopburi, uvádí web CBC. Tento festival opičích hodů je úspěšnou akcí, která každoročně pomáhá propagovat turistiku v Lopburi mezi mezinárodními turisty. Festival obvykle odstartuje zahajovacím ceremoniálem, který zahrnuje vystoupení tanečníků v opičích kostýmech. Když opice dorazí, hostitelé sundají z banketových stolů prostěradla a odhalí stoly plné ovoce a zeleniny v zářivých barvách. Makakové si tak dopřávají téměř dvě tuny jídla.

Forma uznání Hanumanovi

Úcta k opicím sahá nejméně 2000 let zpět k epickému příběhu o Rámovi, božském princi, a jeho snaze zachránit svou ženu Sítu ze spárů pána démonů. Podle příběhu pomohl opičí král Hanuman a jeho armáda zachránit Síitu. Od té doby byly opice ceněny jako znamení štěstí a prosperity. Každoroční festival v Lopburi je tedy jedním ze způsobů, jak lidé projevují své uznání, uvádí web Atlas Obscura. Dříve bylo v Lopburi asi 300 opic, než se jejich počet zvýšil na téměř 4 000 dnes. Ale Lopburi je známé jako město opic, takže tamní obyvatelé žijí s opicemi v harmonii.

zdroj: Atlas Obscura, CBC, Bored Panda