Filmová Praha: 7 pražských lokalit, které můžeme spatřit ve filmech. Metro Anděl, Kampa nebo Čertovka zářily ve snímcích

Přidat na Seznam.cz

Praha, hlavní město naší republiky, má hodně co nabídnout. Stále roste a proměňuje se. Má mnoho krásných a zajímavých míst. Dnes si spolu projdeme pražská místa, která svým vzhledem zaujala filmaře.

Dívčí Hrady

Dívčí hrady patří mezi nejkrásnější pražské vyhlídky. Možná proto bylo toto místo použito jako filmová lokace, a to ne jen jednou.

Občanský průkaz (2010): V tomto filmu byli Dívčí hrady použity jako místo, kde se scházela mládež, která zde pokuřovala a dělala táboráky.

Pan Tau a taxikář (1971): Místo se od doby natáčení filmu hodně změnilo, ale viadukt, pod kterým auto projíždělo, je pořád stejný

Jezírko v Prokopském údolí

Pelíšky (1999): Asi nejznámější scéna z celého filmu se točila právě zde. Ze skály zde policisté střílí na muže s koženou brašnou.

Metro Anděl

Kolja (1996): V tomto oscarovém snímku hledá pan Svěrák Kolju, přímo zde – Ve stanici metra Anděl. Ve filmu je však možné spatřit předchozí název stanice – Moskevská. Všechny dlaždičkové mozaiky, kzeré jsou v záběru filmu vidět, dnes již v metru bohužel nenajdete.

Cafe bar Národní 20

Kamarád do deště (1988): Právě odsud vybíhá Lukáš Vaculík, alias taxikář Tomáš, když zjistí, že mu hoří auto.

Karlův most

Velmi známá lokalita jak pro turisty, tak pro filmaře. Natáčeli se zde scény do filmů jako třeba Mission: Impossible (1996), XXX (2002), Spiderman: Homecomming (2017).

INXS a Linkin Park zde natáčeli videoklipy.

Tři veteráni (1984): I po tomto mostu se „pazil“ nos princezny Bosany.

Chobotnice z II. patra (1986): V tomto filmu můžeme vidět záběry na Karlův most, ale především záběry z Čertovky, neboli pražských Benátek.

Čertovka

Jak už je zmíněno výše, zde se natáčeli Chobotnice z II. patra (1986). Jedná se o český velmi známý film, vysílaný hlavně o Vánocích. Konkrétně dům, kde Chobotničky bydleli má adresu: U lužického semináře 100/24.

Samotáři (2000): Na Dražického náměstí se natáčela scéna, kde se náhodně potkají dvě postavy. Dnes je z tohoto místa skvělá školní jídelna, kam si můžete zajít na výborný oběd.

Kampa

Jak utopit Dr. Mráčka (1974): Zde měla sídlo rodina vodníků

Z bývalé Rybí Restaurace je nyní Skautský institut s kavárnou, kde si můžete dát výbornou kávu, domácí limonádu, nebo čerstvě natočené pivo. Přesná adresa je: U Sovových mlýnů 134/1.

Nevšední procházka Prahou

Pokud vás článek zaujal, můžete mít tip na příští výlet. Vytvořená mapa vás provede po výše zmíněných filmových místech. Proč si neprohlídnout prahu i z jiné perspektivy, a tak trochu nevšedně?

Zdroj: Prague City Tourism