Čertovka neboli pražské Benátky, oblíbená turisty i filmaři

Přidat na Seznam.cz

Čertovka, i jakožto dnešní střed Prahy je velmi navštěvovaným místem. Víte, jak vznikl její název, nebo v jakých filmech se objevila?

Pražská Čertovka představuje místo, které odděluje Kampu od ostatní částí Malé Strany. Jedná se o uměle vytvořený vodní náhon, který ve 12. století vybudoval řád Maltézských rytířů, aby sloužil jako přívod vody do původních devíti malostranských mlýnů, které se kolem ostrova Kampy rozprostíraly.

Původní náhon začínal až u dnešního mostu Legií. Díky tomu, že náhon procházel kolem mlýnských budov, došlo k oddělení části pevniny, čímž vznikl romantický říční ostrůvek zvaný Kampa neboli pražské Benátky.

Vznik názvu Čertovka

Název Čertovka se začal objevovat kolem roku 1892.

Podle jedné z pověstí, chodívala v minulosti do těchto míst prát prádlo jedna velmi provokativní a problémová žena. Ta prý jednou při praní halekala na nedalekou skupinku mladíků. Chlapci ji označili jako čertovskou bábu, a následně na její dům namalovali sedm čertů, což ženu úplně rozčílilo. Kvůli jejímu chování bylo místo, kam žena chodívala s prádlem, označováno jako Čertovka. Postupem času se název nakonec rozšířil na celý kanál.

Co jste o Čertovce možná nevěděli

Pokud se lidé v minulosti chtěli přes Čertovku přejít, museli se buď přebrodit, anebo široký kanál zkusit přeskočit. Později byly vybudovány lávky. Jeden ze tří dochovaných mlýnů – Velkopřevorský, patří k nejnavštěvovanějším a nejoblíbenějším místům Čertovky. Sloužil svému účelu až do roku 1936 a doposud je jeho mlýnské kolo plně funkční.

Filmaři oblíbená Čertovka

Čertovka je z mnoha důvodů velice zajímavým a unikátním místem. Díky tomu byla vždy velkým lákadlem nejen pro turisty, ale i pro mnohé filmaře.

Asi nejznámějším filmem, ve kterém se Čertovka ukázala v celé své kráse, byl oscarový snímek režiséra Miloše Formana – Amadeus. Mnohem lépe a detailněji však byla představena v českém filmu Chobotnice z druhého patra, kde Čertovka hrála daleko podstatnější úlohu než ve Formanově veledíle.

Rovněž se tu natáčely i nějaké scény do prvního ze série filmů s názvem Mission Impossible, nicméně to byla stejně jako v případě Amadea pouze menší scéna.

Zdroj: Kudy z nudy, Na prahu Prahy