Hrad Pecka: Gotický hrad ze 14. století se stal domovem významných šlechtických rodů

Přidat na Seznam.cz

Na úbočí kopce, odkud se otevírají úchvatné panoramatické výhledy na Krkonoše, se majestátně tyčí hrad Pecka. Jediný interiérově zpřístupněný hrad v celém regionu středního Podkrkonoší a Krkonoš láká návštěvníky nejen na krásu malebného hradu, ale i na fascinující příběhy, které se v jeho zdech odehrály.

Pecka prošla staletími bohaté historie. Původně gotický hrad ze 14. století se stal domovem významných šlechtických rodů, včetně pánů z Rožmitálu, Mikuláše Hořického z Hořic a Albrechta z Valdštejna. Nejznámějším majitelem se však bezpochyby stal Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic, renesanční cestovatel, spisovatel a hudební skladatel. Právě jeho duch dodnes prostupuje hradem a dodává mu jedinečnou atmosféru.

Dvě prohlídkové trasy vás provedou labyrintem hradních komnat a sklepů. První okruh vás zavede do pracovny Kryštofa Haranta, kde se ponoříte do fascinujícího světa jeho cest a dobrodružství. Prohlédnete si renesanční nábytek, dobové hudební nástroje a portréty, které vám přiblíží život šlechty v 16. století.

Druhá trasa vás zavede do tajemných Harantovských sklepů. Nahlédnete do zákulisí hradu a odkryjete tajemství každodenního života. Seznámíte se s tehdejším zásobováním, uskladňováním potravin a přípravou jídel. Prozkoumáte vinný a pivní sklep, spižírny a hodovní síň Veselka. Děti si zamilují interaktivní prvky, které jim zábavnou formou přiblíží historii hradu.

Návštěva hradu Pecka není jen procházkou historií. Je to cesta do minulosti plná fascinujících příběhů, tajemných zákoutí a úchvatných výhledů. Otevřete bránu do světa Kryštofa Haranta a nechte se uchvátit kouzlem hradu, který dodnes skrývá svá tajemství.

Tipy pro zážitkovou návštěvu:

Vydejte se na hrad v dubnu nebo v říjnu, kdy se konají speciální prohlídky s kostýmovanými průvodci. Zúčastněte se některé z mnoha kulturních akcí, které se na hradě konají během celého roku. Vychutnejte si piknik v hradním parku s úchvatným výhledem na Krkonoše. Navštivte hradní restauraci a ochutnejte speciality inspirované renesanční kuchyní. Prožijte noc na hradě a ponořte se do tajemné atmosféry minulosti. Hrad Pecka čeká na vás! Otevřete bránu do světa plného historie, tajemství a krásy.

Zdroj: hradpecka