Varigotti, Sperlonga, Praiano, Tropea a Cefalù: 5 snových italských přímořských míst, které stojí za to navštívit mimo sezónu

Přidat na Seznam.cz

Některé výhody návštěvy pobřeží mimo sezónu jsou zcela zřejmé – nepřítomnost davů lidí, nižší, a přesto stále příjemné teploty a ještě nižší ceny.

Od turistiky rozmanitou přírodu až po gurmánské ráje. Italské pobřeží je synonymem léta a vize Aperol Spritzes popíjených pod modrými slunečníky před skleněným průzračným mořem.

Varigotti: Perfektní výhledy, těstoviny a turistické stezky

Když sjedete po rozsáhlé pobřežní silnici směrem na Varigotti, uvidíte skálu ve tvaru lva, za níž se rozkládá ostroh vyčnívající mezi dvěma zálivy. Je to to, čemu se dlouho říkalo „perla“ italské riviéry.

Malá vesnička Varigotti, ležící zhruba na půli cesty mezi Portofinem a francouzskými hranicemi, je kráska sevřená strmými útesy. Jeho staré město v maurském stylu plné popínavých rostlin (dědictví po nájezdech Saracénů ve středověku) působí jako obálka obrázkové knihy Tisíc a jedna noc.

Varigottiho svérázné kouzlo dokonce zaujalo studio Disney-Pixar, který vesnici použil jako inspiraci pro svůj animovaný film z roku 2021 Luca.

Jako relativně odlehlé místo zůstává i přes vrcholné léto nepřeplněné. Jeho obyvatelé totiž odmítli přílišnou komercializaci. Mimo sezónu s sebou přináší další výhodu, že můžete prozkoumat vesnici a její okolí bez dusného klimatu a komárů léta.

Turisté mají k dispozici nespočet tras. Pro méně odvážné je procházka lemovaná olivovým hájem ke kostelu San Lorenzo z 12. století nenáročným terénem, který nabízí úchvatné výhledy na záliv Sarcacens (Baia dei Saraceni).

Pro ty nebojácnější je tu Pilgrim’s Trail (Sentiero del Pellegrino), 6,3 km dlouhá túra na vrchol vysokého hřebene, ze kterého můžete vidět velkou část Riviéry (a dokonce i Korsiku v nejjasnějších dnech) a navštívíte pověstnou pašeráckou zátoku: Grotta dei Falsari.

Italská riviéra vynalezla některá z nejoblíbenějších italských jídel. Mezi místní speciality ve Varigotti patří čerstvé trofie těstoviny s omáčkou pesto a nadýchaná focaccia. Pro dokonalý zážitek si do cappuccina ponořte plátek focaccie – nebudete tak vypadat jako nemotorný turista, místní na to nedají dopsatit.

Do Varigotti se snadno dostanete vlakem nebo autem z Janova.

Sperlonga: Římské ruiny a pirátské strážní věže

Středověké město Sperlonga, korunující skalisko vyčnívající do Tyrhénského moře, se tyčí na dlouhém úseku pobřeží na půli cesty mezi Římem a Neapolí.

Seskupení bílých domů s azurovými okenicemi a květináči připomíná ostrovy v Egejském moři, zatímco jeho kaktusy poseté trávníky – zbytky po španělské nadvládě – mu dodávají nezaměnitelnou jihoitalskou atmosféru.

Sperlonga byla dlouho vyhledávaným pobřežním útočištěm, a to i pro římské císaře.

Na procházce po pláži zde narazíte na 2000 let staré ruiny – na úpatí malé zátoky jsou vidět zbytky vily císaře Tiberia. Kdysi byly domovem obřích soch, objevili je místní obyvatelé před více než 60 lety a nyní je lze nalézt v celoročně otevřeném muzeu.

Praiano: Citronové háje, špagety z mořských plodů a limoncello

Positano a Amalfi dlouho kralovaly jako nejoblíbenější přímořská letoviska na pobřeží Amalfi. Mezi nimi je ale ostýchavě zastrčený jejich zapomenutý sourozenec, který není o nic méně lákavý.

Praiano, vesnice na kopci s několika tisíci obyvateli, je skutečným mikrokosmem jihoitalského života. Zatímco Positano a Amalfi bohužel upadly do některých kýčovitých pastí masové turistiky, Praiano si zachovalo velkou část své autenticity.

Na náměstí s keramickými dlaždicemi před jeho katedrálou děti hrají fotbal, zatímco dědové se na to dívají, čtou noviny a popíjejí kávu.

Je to ideální místo, kde můžete vytáhnout starý deník, ucítit vůni citronů linoucí se z mnoha městských sadů (které kvetou brzy na jaře) a zastrčit do mnoha lahůdek na pobřeží Amalfi – od špaget z mořských plodů a pizzy s čerstvou mozzarellou di bufala až po smažené sardinky, vše na závěr zapít sklenkou limoncella.

Pro milovníky architektury ani skromné město jako Praiano nezklame. Jeho katedrála vyčnívající nad zbytkem města ukrývá barokní interiér plný barevných kachliček, které jsou součástí místní tradice staré tisíce let.

Stejně jako u sousedních měst podél pobřeží je cestování do Praiana trochu komplikované a vyžaduje několik jízd autobusem a vlakem z Neapole. Ne však na dlouho: pobřeží Amalfi získává své vlastní letiště, které bude otevřeno letos v červenci.

Tropea: Barevné město s ohnivou kuchyní

Kalábrijská vesnice Tropea, zastrčená v hlubokém jižním cípu Itálie, se do itinerářů cestovatelů často nedostane. Nepomáhá ani to, že Kalábrie dostává mnoho výprasků v tisku: je to nejchudší region země a region sužovaný organizovaným zločinem, konkrétně mocným syndikátem ‚Ndrangheta.

To by ale nemělo turisty odradit od návštěvy Tropea, která kromě toho, že byla označena za nejkrásnější vesnici Itálie, je také gurmánským rájem.

Vesnice se mezinárodně proslavila díky své „červené královně“: červené cibuli Tropea (cipolla rossa). Její sladkost a nedostatek štiplavosti mají za následek, že se často vychutnává syrová. Není to jediná červená položka v nabídce. Kalábrijská kuchyně je nejpálivější v zemi.

Poté, co se vzpamatujete z nevyhnutelného gurmánského kómatu, je radost objevovat staré město.

Cefalù: Mozaikou obložené kostely a ledově vychlazená citrusová granita

Cefalù není zdaleka nejlépe střeženým tajemstvím světa. Po celá desetiletí je to jedno z nejoblíbenějších letovisek Sicílie, které je známé pro svou středomořskou atmosféru, tyrkysové vody a barevné rybářské lodě.

Nicméně, zatímco turisté proudí do Cefalù za vytouženým sicilským letním zážitkem, město je mnohem víc než malebná kulisa dovolené na pláži nebo dokonalý záběr na Instagram.

Cefalù ukazuje, jak mnoho různých civilizací, které vstoupily na ostrov, zanechalo svou stopu v jeho architektonické krajině. Klenby v arabském stylu vedou k barokním fasádám, zatímco v gotické katedrále je umístěna byzantská mozaika „Krista Pantokratora“ – zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO.

Tato tisíciletí stará fúze tradic se promítla i do kuchyně Cefalù, s více pochoutkami od smažených kuliček arancini po dezert cassata.

Zdroj: Euronews