Jaleos: Tajemstvím ostrova Menorca je gin a nádherní koně

Přidat na Seznam.cz

Baleárský ostrov Menorca je stále zastíněn sousední turistickou Mallorcou. Přitom právě zde je nádherná panenská příroda a můžete zde prožít klidnou a ničím nerušenou dovolenou, a přitom poznat jednu z místních tradic, která je světovou raritou. Nabízí se zde i spousta dalších aktivit a atrakcí, o kterých neví každý. Objevte s námi tento opomenutý ostrov.

Pro milovníky panenské přírody je ale tento malý, malebný ostrov rájem, kde mohou strávit aktivní dovolenou. Při té příležitosti je zde i mnoho zajímavostí, jež leckdy zůstanou návštěvníkům skryté.

Poznejte svátek Jaleos

Baleárský ostrov Menorca skrývá mnohé tradice, které sahají do dávné minulosti a místní obyvatelé si je hýčkají. Věděli jste například, že národním nápojem španělské Menorcy je gin? Anebo to, že jsou zde uctíváni a velmi silně považováni černí koně? A právě k těmto dvěma tradicím se váže i jeden z největších mentorských svátků. Koně se vzpínají až do nebes a gin teče proudem.

Tento svátek se jmenuje jaleos a je jedním z největších svátků Menorcy. Jedná se o tradiční místní svátek, takže jej jinde na světě nenajdete.

Tradice jaleos už do 14. století, kdy se v menorské Citadelle vždy mezi 23. a 24. červnem odehrála prapodivná podívaná. V té době měla naprostá většina obyvatel Menorcy svého koně, a kdo ho neměl, půjčil si ho od kamaráda. Zúšatnit se jaleos bylo totiž prestiž a téměř nutnost. Tradice těchto oslav pak na několik století vymizela, aby se na přelomu milénia zase navrátila zpět. Dnes se jaleos účastní i kolem 40.000 lidí a na 120 jezdců na koních.

V dobu, kdy svátek probíhá, se sem sjíždějí stovky turistů, které si nechtějí nechat tuto výjimečnou podívanou ujít.

O co při jaleos jde?

Než se na Menorcu na jaleos vydáte, měli byste mít na paměti, že tato zábava není určena pro malé děti nebo pro nemocné. Jaleos přitom neprobíhá po celé Menorce, ale oslavy se konají ve všech větších městech, přičemž ne všude jsou stejné. Každé město má svá specifika a svou formu oslavy. Jaleos trvá většinou šest hodin a ve dvou po sobě jdoucích dnech.

Ač je atmosféra svátku nakažlivá a zaryje se vám pod kůži, menorský národní nápoj, pomada, teče proudem a vzpínající se koně představují také jisté nebezpečí.

Pomada je nápoj, který mísí gin a limonádu, ale rozhodně je v něm více ginu. Posilněni tímto nápojem, jezdci na koních, kteří musejí splňovat určitá pravidla, se utkávají o přízeň přihlížejících. Koně, jež jsou na jaleo určeni, musejí být podle tradice černí a nekastrovaní. Kavalkáda jezdců, nazývaných caixers, projíždí vesnicí ve třech kruzích. Ulice jsou přitom pokryté vysokou vrstvou písku a po vlastních jaleos často následují dostihy.

A právě na těchto koních sedí zkušení jezdci a snaží se koně postavit na zadní. A rozvášněný dav jim pomáhá. Samozřejmě, že se zvyšující se hladinou alkoholu přibývá i odvážlivců, kteří koně podpírají a vynášejí je až do nebes

Není pomáda jako pomáda

U tradičního nápoje jaleos se asi ptáte, jakou souvislost má anglický gin se španělským ostrovem?

Stačí se ale jen odívat hlouběji do historie. Pomada – či gin nebo ginette – je mixem tradičního britského ginu Xoriguer, citronové šťávy a sody. Je konzumován velmi studený buď ve formě panáků, nebo z koktejlové sklenice na long drink, v poměru poměru asi 2/3 limonády a 1/3 ginu.

Tento nápad skutečně pochází z Anglie a myšlenka je stará zhruba 300 let. Odtud se ale idea dostala v 18. století na Menorcu, jíž v té době Britové okupovali a britské námořnictvo zde dočasně sídlilo.

Pokud tedy chcete ochutnat pravý duch Menorcy, naplánujte si vestu na tento Baleárský ostrov včas. Nebudete litovat.

Zdroj: menorca.info, es.wikipedia.org, redakce – autorský text