Selk’namové byli vystavování v lidských zoo jako nejprimitivnější stvoření. Byli dokonce tak odolní, že mohli spát venku a chodit téměř nazí

Přidat na Seznam.cz

Jeden z posledních domorodých kmenů, které se setkaly s evropskými nájezdníky, byl jednou z nejimpozantnějších domorodých skupin, které kdy obývaly Jižní Ameriku. V drsném subpolárním klimatu s teplotami kolem bodu mrazu mohli Selk’namové na nejjižnějším cípu Argentiny často chodit bez oblečení, spali venku a plavali ve vodě tak studené, že by zabila Evropany.

„Nejprimitivnější stvoření“ prospívala tisíce let

Selk’namové, také známí jako lidé Onawo nebo Ona, byli původní obyvatelé v patagonské oblasti jižní Argentiny a Chile, včetně ostrovů Tierra del Fuego. Po sedm tisíc let obývali lidé Selk’nam souostroví Jižní Patagonie. Po příchodu Evropanů na konci 19. století žilo v Ohňové zemi odhadem tři tisíce původních obyvatel. V roce 1910 jich bylo jen sto a dnes už žádný, jejich kulturu a obyvatelstvo zničila kolonizace. Podle webu Joe Journeys se ale stále několik jedinců identifikuje jako Selk’nam, ačkoliv kmen jako takový už neexistuje.

Selk’namové byli kočovní lidé, kteří se spoléhali na lov, aby přežili. Navzdory chladnému klimatu Patagonie se ale oblékali střídmě. Byli dokonce tak odolní, že mohli spát venku a chodit téměř nazí. Ani voda tak studená, že by v ní dnešní člověk nepřežil, jim nedělala problém. I přes jejich odolnost je ale porazil civilizovaný svět, který jedince z těchto kmenů zavřel do zoologických zahrad pro lidi, kde byli vystavováni jako „nejprimitivnější“ stvoření.

Život bez majetku

Když se evropští osadníci vylodili v zemi, okamžitě založili ranče a hnali divokou zvěř, což se Selk’namům nedařilo pochopit. Jak pokračovali v lovu „vlastněné“ divoké zvěře, byli Selk’namové považováni za hrozbu a majitelé rančů je za peníze lovili. Lidé Selk’nam na druhou stranu žili úplně jinak. Pořádali zasvěcovací obřady pro své malé chlapce zahrnující zkoušky odvahy, překonání strachu a mazané vynalézavosti. Žili společně bez představy o osobní půdě nebo vlastnictví zvířat a zastávali hluboké a komplexní duchovní přesvědčení, které zahrnovalo víru ve stvořitele a uctívání jednoho hlavního božstva.

zdroj: Chimu Adventures, Joe Journeys, Survival International