Japonský obřad čanoju: Rituál pití čaje trvá až čtyři hodiny

Přidat na Seznam.cz

Uzel z černých vlasů dominuje drobné ženské hlavě. Dívka v kimonu vyšívaném barevnými květinami se usadí do polohy seiza. Netušíte, o co jde? Svoje drobné nožky elegantně složí pod stehna zadeček pevně sedí na patách. Skvělý trénink páteře, ovšem k pohodlí to má daleko. Začíná japonský obřad čanoju.

Nevnímáte čas

Půvabná Japonka bere do ručky mističku, v druhé drží metličku z bambusu. Obratně v misce taktéž bambusové začíná šlehat zelený čajový prášek s trochou vodu. Jde jí to od ruky a výsledkem je miska plná zelené pěny. Čajový obřad už je v plném proudu. Rituál má velice pevně daná pravidla. Nejautentičtější atmosféru samozřejmě zažijete přímo v Japonsku, ale čanoju se samozřejmě pořádají po celém světě. Vyznačují se pevně danými úkony, kdy člověk ztichne a jakoby nevnímá čas. Klaníte se svitku s moudrými slovy, náčiní berete opatrně do rukou. Celá akce může trvat i čtyři hodiny. Pokud nevíte přesně co dělat, sledujte ostatní.

Skvělý psychický trénink

Typická je příprava zeleného čaje mača. U něj ale vypadá výsledek úplně jinak, než jsme u zeleného čaje, který v Evropě běžně pijeme zvyklí. Tohle je velmi hustá tekutina velice plné nahořklé chuti. Každému to nemusí vyhovovat, ale stojí za to ochutnat. Budete-li mít někdy šanci se čajového obřadu zúčastnit, ať už v Čechách nebo v zemi jeho zrodu, nepropásněte ji. Počítejte ale s tím, že se musíte na čtyři hodiny zklidnit, vypnout mobilní telefon a oddat se tiché meditaci. Zásady správného průběhu obřadu sepsal už téměř 500 lety Japonec Takeno Džóo (1502–1555), mistr čajového obřadu. Říká mimo jiné, že musíte být po celý obřad laskaví k ostatním a nekritizovat je, odložit svoji pýchu, zůstat klidní a zdvořilí, skromní. Docela dobrý psychický meditační trénink, co myslíte? Jde o kultivaci ducha a největší zásluhu na konečné podobě čajového obřadu má Japonec Sen no Rikjů, který žil v 16. století. Ovšem první zmínky o pití čaje spojené s určitým ceremoniálem pocházejí už z 8. století.

Zdroje: Japan-guide, tezumi, vlastní zkušenost