Kašperk: Nejvýše položený hrad není tak bezpečný, jak se zdá!

Přidat na Seznam.cz

Hrady a zámky se vždy stavěly na vyvýšených místech, jako jsou kopce nebo hory. To mělo ochránit jejich obyvatele, ovšem co když byla hrozba uvnitř hradu? Právě tak dopadl nejvýše položený hrad v Česku – Kašperk.

Historie

Historie hradu Kašperk sahá velmi hluboko, a to až k roku 1356. Ještě nějakou dobu předtím byla oblast Kašperských Hor v rozkvětu, počet obyvatel se rozrůstal, a dokonce i hornictví stoupalo k vrcholu. Tehdejší vládce, Jan Lucemburský, ale vedl nekonečné boje s Bavorskem, které ohrožovalo i tuto oblast. To vedlo k tomu, že Jan Lucemburský využil 600 havířů z tohoto kraje k boji, díky čemuž dostala oblast panovnická privilegia.

Když pak na trůn usedl Karel IV., neshody s Bavorskem stále pokračovaly, a tak dal roku 1356 postavit Kašperk, který měl v bojích pomáhat. Ten zde stojí dodnes, a po letech chátrání na něm od minulého století probíhá rekonstrukce.

Hrad a popraviště

Hrab byl možná postaven proto, aby chránil obyvatele, nebo aby sloužil jako strategické místo během bojů s Bavorskem, ovšem často sloužil i něčemu jinému. Často byl využíván jako popraviště, kde o život přišlo bezpočet zlodějů, násilníků nebo kapsářů. Snad proto, že zde zemřelo tolik lidí, je s hradem spojeno mnoho děsivých pověstí.

Strašidla na hradě

Asi nejznámějším strašidlem, které se v hradu zabydlelo, je Šplhavec. O něm vypráví i pověst, kdy se jeden poutník rozhodl přenocovat v hradní věži. O půlnoci ho vzbudil hluk, a když otevřel oči, uviděl Šplhavce – bílé strašidlo s bílou lebkou a s prázdnými očními důlky. Rozhodl se utéct, ale nepovedlo se. Dostal silnou ránu do zad a zůstal ležet. Říká se, že se ze šoku už nikdy nevzpamatoval a zapomněl kdo je, i odkud pochází.

zdroj: kasperk, hrady, historickaslechta