Uluru je jednou z významných australských památek. Barva monolitu se během dne mění a nachází se zde i posvátná místa

Přidat na Seznam.cz

Uluru, známý také jako Ayers Rock, je jednou z nejznámějších australských památek. Uluru se nachází v národním parku Uluru-Kata Tjuta v Severním teritoriu a je posvátným místem pro Ananguy, tradiční vlastníky půdy. Místo má bohatý kulturní a duchovní význam a každoročně přitahuje miliony návštěvníků.

Uluru je monolit

Uluru je velký pískovcový skalní útvar, který je vysoký 348 metrů a měří 9,4 kilometru po obvodu. Předpokládá se, že kámen je starý více než 500 milionů let a má výrazně červenou barvu způsobenou přítomností oxidu železa. Často se mu říká monolit, protože se jedná o jedinou skálu zvětralou v průběhu času.

Uluru mění barvu v průběhu dne

Jednou z fascinujících věcí na Uluru je to, jak během dne mění barvu. Při východu a západu slunce se zdá, že skála září, protože se od jejího povrchu odráží světlo. Během dne se skála mění z červené na oranžovou až hnědou v závislosti na úhlu dopadu slunce. Měnící se barvy jsou výsledkem interakce slunečního světla s oxidem železa ve skále.

Uluru je posvátné místo

Uluru je posvátným místem pro Ananguy, kteří zde žijí již tisíce let. Podle víry Ananguů byla skála stvořena jejich předky v době snění, kdy byl stvořen svět a stanoveny zákony, kterými se řídí. Ananguové věří, že Uluru je fyzickým důkazem událostí, které se odehrály v době snění, a že má duchovní moc. Uluru ale není jen jedna skála, ale komplex posvátných míst propojených Snovými stezkami. Mezi tato místa patří jeskyně a skalní útvary důležité pro duchovní víru Ananguů.

Výstup na Uluru se nedoporučuje

Přestože výstup na Uluru byl kdysi oblíbenou turistickou aktivitou, nyní se od něj z úcty ke kulturní víře Ananguů odrazuje. Ananguové věří, že výstup na Uluru je nebezpečný a neuctivý a že je třeba se mu vyhnout.

Uluru je domovem mnoha jedinečných druhů rostlin a živočichů

Navzdory svému suchému klimatu je Uluru domovem mnoha jedinečných rostlinných a živočišných druhů, které se přizpůsobily drsnému prostředí. Mezi některé druhy v oblasti patří klokani, dingo a různé druhy ptáků. Mezi rostliny v oblasti patří mimo jiné pouštní duby, tráva spinifex a akácie.

Uluru je oblíbeným turistickým cílem

Uluru je jedním z nejoblíbenějších turistických cílů v Austrálii z Alice Springs, který každoročně přiláká miliony návštěvníků. Návštěvníci mohou absolvovat prohlídky místa Uluru s průvodcem, podniknout pěší túru kolem úpatí skály a seznámit se s kulturním dědictvím národa Anangu. V oblasti je také řada možností ubytování, včetně hotelů, kempů a luxusních resortů.

Krom toho bylo Uluru zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO v roce 1987. Lokalita je považována za místo s mimořádnou univerzální hodnotou a je chráněna australskou vládou.

Zdroj: WildLifeTours