Maledivy: Ráj, který se za pár dní omrzí, ale nikdy na něj nezapomenete

Přidat na Seznam.cz

Maledivy jsou pro většinu z nás synonymem luxusního ubytování ve vodních vilách, tyrkysového moře, bílých písečných pláží s dokonale formovanými palmami – zkrátka dovolené snů. Někdo jezdí na tyto magické ostrovy jen za odpočinkem, jiní preferují aktivní dovolenou. Maledivy nabízejí obojí.

Maledivy vypadají z letadla jako korálky roztroušené v moři. Souostroví je tvořeno téměř 1200 samostatnými ostrovy, spojenými v 19 korálových atolů, píše Wikipedia. Každý, kdo se sem vydá, je spatří poprvé z ptačí perspektivy a většinou se mu zatají dech nad jejich krásou. Mělké laguny nabízejí v kontrastu s hlubinami nepřeberné množství odstínů modři, které z výšky ještě více kontrastuje s oslnivě bílými plážemi a někdy až neskutečnými architektonickými formacemi jednotlivých resortů.

Místní podnebí i celkový atmosféra je skvělou volbou pro celoroční exotickou dovolenou. Každý ostrůvek má rozlohu jen pár stovek metrů, obejít se dá za několik desítek minut. Většinou ho jako krajka lemují právě bělostné pláže a tyrkysové laguny, přesně tak, jak je známe z plakátů, jež jsme si vylepovali do obýváků za časů, kdy se nám o podobném cestování jen zdálo.

Pravdou je, že když místo spatříte poprvé, zatají se vám dech. Ale po pár dnech na ostrově, bez možnosti úniku, se začnete nudit. Tedy aspoň většina z nás.

Kontrasty barev, vůní a chutí

Mezi vší tou nádherou občas prosvitne nějaký lokální ostrov, kam se většinou turismus moc nedostane. A pak je tu nezaměnitelné Malé – hlavní město napasované na jediném ostrůvku, proslulé především svými mešitami a barevnými budovami. Město je budováno jako mříž a je téměř nemožné se zde ztratit – nikdy nejste dále než 10 minut od moře, ani v jeho samotném středu.

Stotisícové Malé je naprostým opakem klidných a romantických ostrůvků – panuje tady pověstná asijská atmosféra rušných měst. Každý, kdo pokračuje na jakýkoli resort Malediv, musí právě přes hlavní město – není jiná možnost. Malé nabízí zajímavé možnosti nákupů, od pověstného rybího trhu až po módní obchody a typické suvenýry z těchto asijských ostrovů – ručně vyráběné oděvy, pásky a kabelky z korálků a mušlí. Nákupy je jednoznačně doporučeno dělat právě zde, protože ceny jsou několikanásobně nižší než na resortních ostrovech. Za návštěvu rozhodně stojí Stará páteční mešita, postavená v 17. století z korálového kamene a vyzdobená dřevořezbami. Malé nabízí rovněž jedinečnou příležitost ochutnat lokální maledivskou kuchyni, jíž rovněž na ostrovech jako host nepoznáte.

Návštěva Malé je zajímavá, ale poté, co zde zažijete motocyklovou zácpu a ocitnete se obklopen kancelářskými budovami, obchůdky a tisíci lidí, zatoužíte už po luxusu a rozmazlování v resortu.

Nádhera z ptačí perspektivy

Na romantický ostrov nás přepraví většinou hydroplán – malé letadélko, pouze pokud jsme si vybrali resort blízko Malé, je možné dostat se sem lodí. Letiště Velana se nachází na miniaturním ostrově hned vedle metropole, a jeho přistávací dráha je pouze 3,2 kilometru dlouhá, a i ona je obklopena korálovou lagunou!

Let hydroplánem je neodmyslitelnou součástí dovolené. Často si připadáte jako v dronu, a krása jednotlivých ostrůvků je z výšky jen malou ochutnávkou toho, v čem prožijete příštích pár týdnů.

Na vodě nebo v botanické zahradě?

Většina maledivských resortů je koncipována stejně. Pobyt si hosté užívají buď ve vodní, nebo zahradní vile, kam je v golfových vozících vozí jejich vila-host, soukromý pobočník, který se stará o všechno, počínaje programem, přes úklid, pokojový servis, až po rezervaci večeře v jedné z mnoha restaurací. Samozřejmě, pokud nedáte přednost večeři přímo ve vaši vile, připravené naprosto podle vašeho přání.

Zahradní vila poskytuje o něco více soukromí, má privátní bazén, kam je možné si objednat masáž, malou soukromou zahrádku, a často prostorný interiér, samozřejmě v tom nejluxusnějším provedení. Styl jednotlivých resortů se liší – setkáme se se super moderními interiéry, kde dominuje sklo a kovy, i s interiéry mistrně vyrobenými z nejlepšího dřeva. V jednoduchosti je krása, proto je většina vil minimalisticky vybavena i dekorována.

Vodní vily jsou většinou nasázeny jedna vedle druhé, se samostatným přístupem z mola. Oproti zahradním vilám mají několik odlišností – koupelna je většinou ze skla, takže můžete čas koupele strávit obklopeni oceánem, pozorovat koráli a někdy i žraločí miminka, jež brázdí mělčiny přímo před pokojem. Druhou odlišností je terasa, kde prožijete neskutečné večery s pozorováním těch nejfantastičtějších západů slunce, jež dokáží na Maledivách hrách doslova všemi barvami. Terasa je většinou vybavena luxusními postelemi, houpačkami nebo křesílky pro dokonalý komfort.

Krása i pod hladinou

Dny na Maledivech utíkají mílovými kroky, především pokud jste milovníky aktivní dovolené. Potápění a šnorchlování na Maledivách je jedním z nejlepších na světě. Soukromé výlety bleskově rychlou lodí, nebo soukromou téměř 30 metrovou jachtou patří k běžné nabídce. Při šnorchlování v naprosto průzračných vodách poznáte často nedotčené nádherné korálové atoly a bohatý podmořský život. Pokud vás okouzlí, je možné si zde udělat i potápěčský kurz. Ceny jsou samozřejmě maledivské, ale zato je vám nabídnuta služba zcela soukromého instruktora. Většina resortů je navíc aktivně zapojena do programů, jež vysazují nové koráli, a místní mořští biologové se snaží přivést život až ke dveřím vašeho pokoje.

Spa a masáže všeho druhu

Kromě šnorchlování a potápění jsou běžné masáže s návštěvou lázní, kde je nabídla procedur a programů téměř nekonečná, neboť zde pracují speciálně vyškolení pracovníci ze všech koutů světa, aby nabídli ten nejlepší servis z té které země. Služby je samozřejmě možné si objednat i v pokoji.

Večer je v nabídce rybaření, co si chytnete si můžete nechat připravit podle svého gusta, a to v jakékoli z restaurací, nebo i u vás ve vile.

I žaludek je rozmazlován

Jídlo v maledivských resortech je další samostatnou kapitolou. Je naprosto vynikající, a většinou kombinuje evropskou kuchyni, asijskou kuchyni, luxusní resorty mají i podmořskou restauraci, kde večeříte několik metrů pod mořskou hladinou a pozorujete okolní hemžení ryb, často i žraloků či rejnoků.

Snídaně nabízejí prakticky vše, na co si jen vzpomenete – sushi, rybí speciality, variace nejlepších světových sýrů, uzenin, paštik. Nechybějí tu sladkosti, ovoce, poháry, vždy čerstvé minizákusky, zmrzlina, vaječné speciality a zdravá výživa. Není prakticky možné nenajít to, na co máte chuť, a často dokonce i to, co jste dosud neochutnali.

Obědy a večeře jsou nabízeny formou buffe či a la carte. Téměř v každém resortu je možné požádat o úpravu masa a ryby tak, jak jste zvyklí.

Dovolená na Maledivech je luxus nad luxus, samozřejmě záleží na tom, co je vaši prioritou a kolika hvězdičkový resort zvolíte. Splést se je ale prakticky nemožné. Dovolená v ráji bude jednou z nejvoňavějších vzpomínek po celý život. Přírodní scenérie – východy a západy slunce ji většinou jen ještě více vryjí do vaší mysli.

Ale myslete i na to, že se musíte nějak zabavit. Týden v ráji je většinou dostačující. Anebo si udělejte kurz potápění!

Zdroj: Wikipedia, autorský text – vlastní roční pracovní pobyt na Maledivech