Na cestě za Vetřelcem. Gigerovo muzeum najdete ve Švýcarsku. Nachází se zde i erotické umění

Přidat na Seznam.cz

Největší sbírku děl švýcarského surrealistického umělce HR Gigera najdete v jeho muzeu sci-fi a fantasy umění v Gruyères, které se nachází ve švýcarském Fribourgu. Najdete zde slavného vetřelce, ale také erotická díla.

Vítejte v  Gruyères

Čtyři století starý zámek St Germain v malém, zdmi obehnaném středověkém městečku Gruyères ve švýcarském Fribourgu je nepravděpodobným místem pro muzeum HR Giger. Toto muzeum má největší stálou sbírku děl švýcarského surrealistického umělce H. R. Gigera, který se proslavil vytvořením příšer pro film Vetřelec a následná pokračování Vetřelců, uvádí web LakeGenevaSwitzerland. V muzeu jsou k vidění skici, kresby, obrazy, modely a sochy jeho fantasy umění a také Gigerova soukromá sbírka podobných děl jiných umělců. Sochy před muzeem jsou oblíbené pro fotografické pózy. Vstupenky do muzea jsou k dispozici online.

Kdo byl HR Giger?

Hans Rudolf Giger (raději Hansruedi nebo prostě HR) se narodil v roce 1940 v Churu ve východním Švýcarsku. Vystudoval architekturu a design, ale nejvíce se proslavil svými surrealistickými díly a fantastickým uměním. Jeho nejranější díla jsou převážně kresby a malby, zejména velká airbrushová díla. Od poloviny 90. let se Giger soustředil na sochařství, médium, kterému se věnoval od 60. let. Navrhoval také nábytek, některé kousky jsou k vidění v muzeu nebo v přilehlém Gigerově baru, návrhy filmů, obaly na alba a počítačové hry. HR Giger zemřel v roce 2014 a je pohřben na nedalekém hřbitově v Gruyères.

Mimozemšťané v muzeu HR Gigera v Gruyères

Giger se nejvíce proslavil návrhem mimozemšťanů pro film Vetřelec. Některé z původních modelů a skic prvního Vetřelce jsou vystaveny v prvním patře muzea. Patří mezi ně Facesuckers, Chestbursers a další detailní náčrty nebo malby vetřelců v různých fázích vývoje.

HR Giger byl členem týmu, který v roce 1980 získal Oscara za nejlepší vizuální efekty za film Vetřelec v režii Ridleyho Scotta. Oscar je vystaven pod jedním z vrzajících schodišť v muzeu.

Kromě Vetřelců je pravděpodobně nejslavnějším samostatným dílem HR Gigera „Birth Machine“ (1967). Tento obraz, který Giger později ztvárnil jako velkou sochu před muzeem, zobrazuje děti ozbrojené pistolí, které sedí v nábojích uvnitř větší pistole.

Zbytek muzea je zaplněn širokou škálou podobných surrealistických nebo vědeckofantastických návrhů. I když se o tento žánr nijak zvlášť nezajímal, většina návštěvníků dokáže ocenit, že Giger měl rozhodně umělecký talent. Pozornost věnovaná drobným detailům, zejména na skicách, je totiž velmi působivá.

Erotické umění v Muzeu HR Gigera

Přestože vstup do muzea není věkově omezen, řada děl může být pro menší děti a také pro háklivé dospělé znepokojivá. Mnohá z nich zobrazují těla v téměř pitevním profilu, zatímco mnohá mají silný sexuální a fetišistický podtext.

Malá část je označena pouze pro dospělé a zde jsou díla ještě otevřeněji erotická. Mnohé z kreseb zde jsou vlastně protestem proti příliš omezujícím společenským normám či bigotnosti.

Zdroj: lake-geneva-switzerland.com, Youtube