Město Hel v Polsku je surfařským rájem. V minulosti se zde také nacházela jedna ze dvou hlavních námořních základen polského námořnictva

Přidat na Seznam.cz

Hel je známé město na výběžku poloostrova Hel v severní části Polska. Tato destinace je rájem pro surfaře, milovníky pláží a historie. Město je proslulé svými písečnými plážemi u Baltského moře a Gdaňského zálivu. Jedná se navíc o místo, ve kterém je stále co podniknout.

Stručná historie města Hel

Zmínky o prvním osídlení, tehdy zvaném Starý Hel, pochází z 9. století. V průběhu let se město vyvinulo ve významné místo v regionu, především díky své poloze a rybolovu. Město dokonce získalo městská práva, ale po několika staletích, kdy vzrostl význam Gdaňsku, byla Helu všechna privilegia odebrána. Starý Hel se nacházel asi 1,5 km od současného města, ale byl zničen požárem a nakonec i povodní. Současné město vzniklo ještě v době, kdy Starý Hel existoval, a právě sem se obyvatelé přestěhovali. Svůj význam však místo začalo znovu získávat až koncem 19. století (tehdy bylo pod německou nadvládou), kdy zde byl otevřen rybářský přístav. Tehdy si město získalo oblibu i mezi turisty.

Když se Hel po 1. světové válce vrátil Polsku, došlo opět k prudkému rozvoji oblasti, zejména po otevření železniční trati v roce 1922. V roce 1936 se poloostrov stal opevněnou oblastí a v Helu se nacházela jedna ze dvou hlavních námořních základen polského námořnictva. Po nacistické invazi do Polska v září 1939 se Helu podařilo ubránit více než měsíc. Až do konce 2. světové války byl Hel okupován Německem, dokud nebyl opět vrácen Polsku.

Co ve městě podniknout?

Návštěva konce poloostrova Hel (Cypel Helski), kde se Baltské moře setkává s Gdaňským zálivem

Prohlídku Helu byste měli začít v jižní části města. Helský mys je posledním bodem poloostrova Hel a místem, kde se „hlavní“ Baltské moře setkává s vodami Gdaňského zálivu. Poloha bodu se mírně mění v závislosti na stavu vody a mořských proudech. Ale jak se dostat na konec poloostrova Hel? Vede k němu pobřežní promenáda. Dostanete se k ní, když se vydáte na jih po ulici Morska. Trasa obkrouží duny a odbočí do lesa, odkud se vrátíte do centra Helu.  Při procházce k mysu minete Kašubskou mohylu (Kopiec Kaszubów), která je symbolem počátku Polska. Vedle ní se nacházejí základy bývalé požární stanice č. 1, jednoho z prvků helského opevnění. Od lávky můžete sejít k pláži a dojít až k samotnému mysu a usadit se zde s dekou na pláži.

Hledejte v lese vojenské objekty ze Stezky opevnění (Szlak Fortyfikacji).

Z promenády u poloostrova Hel se můžete vrátit do města po ulici Kuracyjna, která vede lesem. Po obou stranách ulice uvidíte stopy po bývalém vojsku střežícím poloostrov Hel. V lese jsou ukryty kryty, palebná postavení, dělostřelecké baterie a stanoviště řízení palby. Mnohá z těchto míst si můžete prohlédnout pouze zvenčí. Uvnitř můžete navštívit jeden z krytů s expozicí „Makabrózní 20. století“. Více než desítka místností vypráví temný příběh válek 20. století. Místo provozuje místní aktivistická skupina „Alternatywny Cypel“. Na druhé straně ulice Kuracyjna, uvnitř dalšího bunkru, provozuje sdružení expozici nazvanou Morskie Tajemnice, určenou rodinám s dětmi. Uvidíte zde mimo jiné velké akvárium s baltskou faunou a model předválečného přístavu. Děti si také budou moci sestavit svou rybářskou loď.

Navštivte Útočiště tuleňů (Fokarium) a seznamte se se zvyky tuleňů

Tuleni jsou velmi oblíbenými obyvateli baltského pobřeží. Někdy je můžete potkat v jejich přirozeném prostředí, poblíž ústí Visly na ostrově Sobieszewska. V Útočišti tuleňů (Fokarium Stacji Morskiej) chrání jejich populaci v Baltském moři. Hlavním cílem tuleního útulku je zjistit více o zvycích tuleňů a pomoci těm, kteří se nacházejí v horších podmínkách. V důsledku lidské činnosti se počet tuleňů každoročně snižuje.

Podívejte se na výhled z majáku v Helu

V lesích Přímořského krajinného parku (Nadmorski Park Krajobrazowy) se ukrývá historický maják, který je turistům přístupný během prázdnin. Je to nejvyšší vyhlídkový bod v Helu. K majáku se dostanete z centra města ulicí Bałtycka, která vede lesem. Pokud se chcete vyhnout davům, přijďte sem brzy ráno (kolem 10:00, o svátcích kolem 9:00) – ještě před příchodem největších skupin turistů.

Na vrchol vede přes 200 schodů po točitém schodišti. V hlavní sezóně si pravděpodobně budete muset vystát frontu, abyste se dostali dovnitř, protože maják je jednou z nejoblíbenějších helských atrakcí.

Projděte se po Přímořském bulváru (Bulwar Nadmorski) a Parku dun (Park Wydmowy).

Při návštěvě Helu se projděte po Přímořském bulváru, který vás zavede k Sealáriu, Muzeu mořského rybolovu a Parku dun. V létě se připravte na rušnou atmosféru a davy turistů, protože se jedná o centrum turistického života města. Park dun je malý park, kde místo stromů uvidíte duny porostlé pobřežní vegetací. Přes ně vede lávka s několika přístřešky a sestupem na pláž. Z lávky je vidět Gdaňský záliv a je to také dobré místo pro pozorování západů slunce.

Nejlepší doba pro návštěvu městečka

V létě může být v Helu, stejně jako na ostatních oblíbených přímořských destinacích v Polsku, opravdu plno, takže pokud nejste zrovna příznivci turistických davů, raději se tomuto místu v červenci nebo srpnu vyhněte. Pokud však toužíte po typickém letním šílenství se všemi jeho atrakcemi, je to nejlepší doba pro návštěvu Helu. Nejoblíbenější doba pro návštěvu Helu je buď pozdní jaro (květen-začátek června), nebo časný podzim (září-říjen). Počasí je stále dobré, ale počet turistů výrazně klesá a vy si můžete místo náležitě užít.

Zdroj: MyWanderlust