Migrující kmen Chenchu je výrazně závislý na včelách. Při dešti na ně berou ohledy

Přidat na Seznam.cz

Přežití lidí Chenchu závisí v mnohém pouze na přírodě, zejména, pokud jde o potravu. Jsou to lovci a sběrači a to už po mnoho generací. Zvířata chovají, ale nezabíjejí a med, který je pro ně velmi důležitý, nikdy nesbírají v dešti, protože by tak připravili včely o domov.

Kmen býval nejvíce vzdálen hinduismu, dnes tuto víru vyznávají

Kmen Chenchu byl mezi domorodými národy Indie nejvíce vzdálen dominantní hinduistické civilizaci. Jejich rituálů je málo a jsou jednoduché a jen málo se v jejich kultuře mluvilo o politice nebo náboženství. Nakonec ale kmen přijal hinduistická božstva sousedního kmene Telugu. Dnes jsou prakticky všichni hinduisté, kteří uctívají Bhagwan Taru, který, jak věří, žije na obloze a stará se o ně a Garelamai Sama, bohyni lesa. Věří, že je ochrání před jakýmkoli nebezpečím.

Zvířatům se neubližuje, pokud to není nutné

Muži tohoto kmene jsou lovci, kteří ses starají mimo jiné i o to, aby byla jejich rodina sytá. To je pravděpodobně jediný důvod, proč kmen zabíjí, a pokud divoká zvířata nejsou k dispozici, pak celý kmen migruje. Chenchu pěstuje tabák, bambus, kukuřici a proso a chová krávy, které se ale zpravidla nezabíjejí. Chovají se pouze pro mléko.

Ještě zajímavější „vztah“ má kmen vůči včelám. Muži – sběrači pravidelně sbírají med a plástve, které dokonce používají k výrobě odlitků. Kmen ale bere na včely velké ohledy a ze zásady nesbírá med v době, kdy prší, protože by si včely nemohly postavit nový domov.

zdroj: Survival International, Joshua Project, Britannica