Originální dovolenkové ubytování? Na středověkém hradě Svojanov budete spát se strašidly

Přidat na Seznam.cz

V létě k moři do hotelu či apartmánu, v zimě na lyže do horské chaty, celoročně na poznávací zájezdy za památkami – opět do hotelu. Jindy můžete zvolit ubytování airbnb. Přijde vám to jako nuda a chtěli byste bydlet trochu netradičně? Ubytujte se se na středověkém hradě, kde straší. Vítejte na Svojanově.

Pokojíky s autentickou atmosférou

Je v tom romantika, tajemno. Hrad Svojanov na Vysočině, skrytý uprostřed lesů nedaleko města Polička, je jedním z nejstarších hradů u nás. Založen byl už ve 13. století jako strážce Trstenické obchodní stezky a upoutá vás podivuhodnou směsí gotiky a empírového stavebního stylu. Tato kombinace mu propůjčuje originální podobu. To je něco neobvyklého. Temný středověk a vedle něj osvícené a průmyslem prodchnuté 19. století. Jak to vzniklo? Do středových ruin přibyly dvě empírové stavby. V empírové části hradu se můžete zabydlet v pokojících s autentickým nábytkem z přelomu 19. a 20. století. Do roku 1910 sloužily jako byty úředníků panské správy a přímo dýchají minulými časy. Zámecký penzion nabízí jak příjemný komfort s koupelnou a WC, tak i turistickou variantu třeba pro partu přátel, kteří jedou za romantikou a na luxus si zrovna nepotrpí.

Plejáda duchů

Můžete si prohlédnout hradní expozici, která vám názorně předvede, jak žila šlechta na hradě v průběhu 19. století. Mrkněte se do pěkně rekonstruovaného domu zbrojnošů z konce 15. století. Nezapomeňte ani na hradní mučírnu, kde se můžete pokochat množstvím nástrojů útrpného práva. Když budete na hradě spát, a k tomu dojde, pokud se zde ubytujete, můžete se těšit na návštěvu celé plejády zdejších strašidel. Nejprofláknutější je zdejší krutý správce Rašín, který se tam prožene na ohnivém býku. Neméně hrůzostrašný je ale také duch dívenky Kateřiny. Jde o dcerku majitelů zdejšího hradu, která tragicky zahynula při opravách objektu. Pozor, děvčátko za sebou nechává otisky svých krvavých ručiček. Tajemnem dýchá i les rozprostřený kolem hradu. Když v uslyšíte podivné zvuky, nelekněte se. To tam pláče sedmiletý synek zdejšího statkáře. Během třicetileté války (1618-1648) mu totiž vyvraždili rodinu. Pro milovníky nadpřirozena je to tady jako stvořené. A pokud budou všichni duchové také zrovna na dovolené, neklesejte na mysli. Atmosféra zdejšího hradu je romantická i tak a nadchne vás i zdejší hradní zahrada obnovená ve své gotické podobě.

Zdroje: Svojanov, Hrad Svojanov