Most Golden Gate je nejznámějším mostem na světě. Původně měl být černo-žlutý a pruhovaný

Přidat na Seznam.cz

San Francisco je plné ikonických památek, ale žádná z nich není tak velkolepá jako most Golden Gate. Golden Gate Bridge je celosvětově uznávaným synonymem pro San Francisco a při jeho návštěvě ho rozhodně musíte vidět.

Výstavba mostu trvala přes čtyři roky

Golden Gate Bridge, světoznámá stavba, která město charakterizuje v jeho nejlepším světle. Most se táhne přes úžinu Golden Gate až ke svým severním sousedům. Most byl slavnostně otevřen v roce 1937 a dodnes je inženýrským zázrakem, malebnou dominantou představující významnou část historie, kultury a výstřednosti města.

Kdo byl architektem slavného mostu?

Podle novináře Jamese Wilkinse by náklady na stavbu mostu přes úžinu Golden Gate stály přes 2 miliardy korun, a tak vyvstala otázka, zda by to nešlo udělat za méně. Inženýr Joseph Strauss odpověděl návrhem konzolového mostu, který by stál zhruba čtvrt milionů dolarů, aniž by tušil, že se bude jednat o největší projekt jeho života, uvádí webCalifornia. Strauss ochotně spolupracoval s dalšími projektanty, aby udržel krok s velikostí a rozsahem tak obrovského projektu. S architektem Irvingem Morrowem, který navrhl věže, osvětlení a detaily mostu ve stylu art deco, Strauss vytvořil to, co je dnes známé jako Golden Gate Bridge, jedna z historických památek státu.

Most měl být původně pruhovaný

Námořnictvo navrhlo, aby byl most natřen černými a žlutými pruhy. Armádní však letectvo chtělo červené a bílé pruhy v barvě cukrové třtiny. Charakteristický odstín International Orange byl ve skutečnosti barvou základního nátěru. Poradenský architekt Irving Morrow úspěšně lobboval za to, aby byl most natřen natrvalo barvou právě touto barvou. A to kvůli tomu, že zajišťovala viditelnost proplouvajících lodí v mlze, a také proto, že se jednalo o barvu, která přirozeně zapadala do prostředí mostu a okolní krajiny.

Je to jeden z nejbezpečnějších mostů, které byly postaveny

Postavit most není snadný úkol, ale odvážní stavební dělníci, kteří mosty staví, toto riziko podstupují neustále, uvádí web TheTravel. Přestože při stavbě mostu Golden Gate přišlo o život 11 dělníků, jeho stavba byla „relativně bezpečná“. Strauss totiž kladl důraz na bezpečnost při stavbě a vyžadoval, aby dělníci nosili helmy. Kromě toho byla pod mostem vybudována doslova záchranná síť, která zachránila 19 dělníků před pádem.

Proč není most Golden Gate zlatý?

Vzhledem k jeho názvu se mnoho lidí ptá, proč most Golden Gate Bridge není zlatý. Odpověď na tuto otázku se odvíjí od skutečnosti, že název této památky pochází od Golden Gate, úžiny, která spojuje Sanfranciský záliv s Tichým oceánem. Golden Gate funguje také jako přístav, a proto se zde často vyskytuje mlha, která byla před staletími komplikovala plavbu první objevitelům, jako byli Juan Rodriguez Cabrillo nebo sir Francis Drake.

Zdroj: thetravel.com, california.com, Youtube