Nabízet bohům pohoštění nebo oběti je běžné. V Thajsku navíc bohové dostanou i červenou limonádu

Přidat na Seznam.cz

Pokud jste někdy byli v Bangkoku nebo v jakémkoli jiném thajském městě, museli jste si nepochybně všimnout něčeho zvláštního – většina svatyní a chrámů je plná nejen jídla a květin, ale i lahví červené limonády. I takové pohoštění se bohům nabízí a samozřejmě to má svůj důvod.

Překvapení pro turisty, samozřejmost pro věřící

Tradiční thajská kultura je silně zakořeněna na indickém subkontinentu. Po tisíce let se dávaly oběti démonickým bohům a to jak lidské, tak i zvířecí. Tyto oběti potěšily duchy a zabránily jim zasahovat do životů obyčejných lidí. Jak civilizace dospívaly, v určitém okamžiku byly takové oběti zakázány. A každý region si našel alternativy. V Thajsku se alternativa objevila v podobě červené limonády, jejíž barva je blízká krvi. Tak moderní thajská komunita začala nabízet červenou limonádu bohům.

Ve skutečnosti je Thajsko dnes jedním z nejvyšších spotřebitelů červené limonády. A většina z toho jde vlastně bohům. Zajímavé je, že pokud někdo v Thajsku pije červenou limonádu, ve své komunitě je ve skutečnosti zesměšňován za to, že vykazuje „démonické příznaky“.

Červené nápoje se bohům servírovaly i předtím, než červená limonáda vznikla

Oběť krve byla běžná v těchto vírách, ale než byla nahrazena jahodovou limonadou, byly tu i jiné alternativy. Tradičně někteří Thajci sladili vodu růžově zbarvenou látkou zvanou nam ya thai thip, směsí palmového cukru a bylinek. Jahodová limonáda byla ale pohodlnější náhradou, uvádí Medium.

Ačkoli 95 procent Thajců jsou buddhisté, víra v duchy je tak pevně zakořeněna, že tzv. „duchovní domy“ lze nalézt téměř v každé budově v Thajsku. Tito duchové musí být občas uchlácholeni malými dárky, jako jsou krabičkou kokosových želé, ledovým Frappuccinem nebo zmiňovanou limonádou, uvádí web Atas Obscura. Zajímavé je, že věřící myslí i na takové detaily, jako je namíření brčka směrem i soše.

zdroj: Atas Obscura, Medium, Tale of 2 Backpackers