Ne jen tak obyčejná kostnice: Až 40 000 koster na jednom místě!

Přidat na Seznam.cz

Kostnice najdete na různých místech, ovšem tahle, v Sedleci u Kutné Hory, je výjimečná! Kromě toho, že patřila rodu Schwarzenbergů, je zde vystaveno na 40 000 koster, přičemž mnoho z nich patřilo obětem morové nákazy nebo husitských válek.

Kostel

Celou kostnici najdete pod kostelem, který byl vystaven ve 14. století a který v roce 1421, během husitských válek, podlehl vypálení. V 18. století byl znovu obnoven a poté, co byl roku 1784 odebrán církvi a koupili ho Schwarzenbergové, došlo i na legendární výzdobu kostnice.

Kostnice

Na výzdobě se podílel především František Rint, který vápnem vybělil kosti a vytvořil z nich také erb Schwarzenbergů. Celé toto dílo představuje, jak si jsme všichni po smrti rovni. Proto zde můžete vidět vše, od nápisů až po lustry, z lidských kostí. Na památku husitských bojovníků můžete ve vitríně vidět také jejich lebky, na kterých jsou patrná zranění z boje.

„Materiál“

Ptáte se, kde vlastně stavitelé vzali tolik lidských pozůstatků? Známe odpověď! Když obyvatelstvo zasáhla v roce 1318 morová epidemie, bylo kolem kostela pochováno až 30 000 mrtvých. Dalších deset tisíc mrtvých pak pochovali během husitských válek. Když byl následně hřbitov zrušen, byly kosti přesunuty do kaple, kde je, podle pověstí, začal poloslepý mnoch skládat do pyramid.

zdroj: turistika, regiontourist, sedlec