Nejúžasnější výtvor říše Inků. Existence Machu Picchu však nebyla na Západě dlouho známá

Přidat na Seznam.cz

Nachází se na vrcholu hory uprostřed tropického lesa a je považován za turistickou atrakci par excellence v Peru. To je Machu Picchu, historický svatostánek, který uchvacuje turisty nejen pro svou oslnivou architektonickou krásu, ale také pro svůj významný historicko-kulturní odkaz, díky kterému je uznáván a obdivován po celém světě.

Přírodní zázrak

Machu Picchu stojí 2 430 m nad mořem, uprostřed tropického horského lesa, v mimořádně krásném prostředí. Byl to pravděpodobně nejúžasnější městský výtvor říše Inků na jejím vrcholu; jeho obří stěny, terasy a rampy vypadají, jako by byly přirozeně vysekány v souvislých skalních srázech. Přírodní prostředí na východních svazích And zahrnuje horní část Amazonky s bohatou rozmanitostí flóry a fauny. Historická svatyně Machu Picchu, zasazená do dramatické krajiny na místě setkání mezi peruánskými Andami a Amazonskou pánví, patří mezi největší umělecké, architektonické a pozemkové úspěchy a nejvýznamnější hmatatelné dědictví incké civilizace, píše Unesco.

Masivní, ale rafinovaná architektura Machu Picchu se výjimečně dobře mísí s ohromujícím přírodním prostředím, s nímž je důmyslně spojeno. Četná pobočná centra, rozsáhlý silniční a stezkový systém, zavlažovací kanály a zemědělské terasy svědčí o dlouhodobém, často trvalém využívání lidmi. Přestože místo uniklo odhalení Španěly, mohl ho v roce 1867 navštívit německý dobrodruh Augusto Berns. Existence Machu Picchu však nebyla na Západě široce známá, dokud jej v roce 1911 neobjevil profesor univerzity Yale Hiram Bingham, kterého na místo přivedl Melchor Arteaga, místní kečuánsky mluvící obyvatel, píše web Britannica.

Místo plné záhad

Obydlí na Machu Picchu byla pravděpodobně postavena a obývaná od poloviny 15. do počátku nebo poloviny 16. století. Stavební styl Machu Picchu a další důkazy naznačují, že šlo o palácový komplex vládce Pachacuti Inca Yupanqui (vládl kolem 1438–71). V roce 1912 tam bylo vykopáno několik desítek koster a protože většina z nich byla původně identifikována jako ženy, je možné, že Machu Picchu bylo útočištěm Panen Slunce, elitní skupiny Inků. Důvod opuštění místa je také neznámý, ale důvodem mohl být nedostatek vody.

Vzhledem k jeho strategické poloze na vrcholu vysoké hory existují různé teorie o tom, co by to mohlo znamenat pro Inky. Někteří tvrdí, že bylo postaveno jako velké mauzoleum, zatímco jiní tvrdí, že to bylo důležité administrativní a zemědělské centrum. Má se však také za to, že bylo používáno jako nezbytné spojení mezi Andami a peruánskou Amazonií nebo jako místo odpočinku pro guvernéra Inků.

Pravdou je, že Machu Picchu je jedním z největších symbolů impozantní architektury. Přestože je jeho původ stále předmětem zkoumání, hodnota a význam, který ve své době představoval, stejně jako jeho impozantní design, si vysloužily, že je považován za jeden ze sedmi divů moderního světa, píše Peru Travel.

zdroj: Unesco, Britannica, Peru Travel