Ostrov Gasparilla je zapomenutým floridským klenotem. Pyšní se běloskvoucími plážemi a je ideální destinací na romantickou dovolenou

Přidat na Seznam.cz

Každý by rád vyrazil na Floridu. Pokud se tedy toužíte rozmazlovat na nedotčené pláži, kde akvamarínová voda omývá opravdu jemný písek, ostrov Gasparilla je ideální destinací.

Za názvem ostrova stojí bájný mořeplavec

Tento nenápadný bariérový ostrov na jihozápadním pobřeží státu Florida je ideálním místem pro rodinnou dovolenou, romantickou dovolenou nebo dámskou jízdu, a je také skvělým místem pro chytání bronzu, sbírání mušlí, plavání, šnorchlování, rybaření a pohodové procházky podél moře, uvádí web TravelAndLeisure. Je také opředen floridským folklórem. Podle legendy byl ostrov pojmenován po bájném španělském mořeplavci José Gasparovi (přezdívaném Gasparilla), který terorizoval zdejší vody v období druhé španělské vlády na Floridě.

Jak se dostat na ostrov Gasparilla

Ostrov Gasparilla leží zhruba na půli cesty mezi městy Sarasota a Fort Myers, takže je snadné přiletět na kterékoli z obou letišť a pak dojet do přístavu Eldred’s Marina a naskočit na vodní taxi nebo soukromou loď. Jediný přístup po silnici je přes Boca Grande Causeway v Placidě.

Jak se pohybovat po ostrově Gasparilla

Všechno na ostrově Gasparilla je nádherně poklidné – a to se týká i absence dopravy. Ostrov je příjemně prostý aut. Většina cestovatelů se rozhoduje pro dopravu na golfových vozících nebo na kolech.

Nejlepší doba pro návštěvu ostrova Gasparilla

Stejně jako ve spoustě jiných prázdninových rájů na Floridě bývá i na ostrově Gasparilla celoročně teplo a slunečno. Nejrušnějším obdobím je zima, kdy sem mnoho cestovatelů utíká před chladem. Sezóna hurikánů na pobřeží Mexického zálivu trvá od začátku června do konce listopadu. Podle klimatického předpovědního centra Národní meteorologické služby je však pravděpodobnost výskytu bouře nejvyšší mezi srpnem a říjnem, proto se doporučuje tomuto období vyhnout. Někteří cestovatelé a obyvatelé ve skutečnosti dávají přednost létu, protože je méně přeplněné, klidnější a ceny bývají poměrně příznivé.

Co na ostrově můžete podniknout?

Krásné pláže ve státním parku Gasparilla Island jsou hlavní atrakcí této malebné a klidné destinace. Mnoho turistů necítí potřebu dělat něco jiného než lenošit na písku a chladit se ve vodě. To ovšem neznamená, že návštěvníci, kteří mezi opalováním a koupáním vyžadují trochu více podnětů, se budou nudit.

Můžete zde šnorchlovat, projet se na kajaku, vydat se na plavbu nebo rybařit. Do průsmyku Boca Grande se vydávají rybáři z blízkého i dalekého okolí, protože je proslulý jako jedno z nejlepších míst pro lov tarponů na světě.

Půvabná vesnička Boca Grande se pyšní palmovými uličkami posetými honosnými domy ve stylu středomořského obrození a Key West, roztomilými obchůdky, restauracemi pod širým nebem a uměleckými galeriemi.

Nenechte si ani ujít historický maják, v němž je nyní muzeum s expozicemi o dědictví ostrova. Muzeum je vhodné pro rodiny s dětmi, má totiž sekci „dotkněte se prosím“ se zkamenělinami a mušlemi.  

Zdroj: travelandleisure.com, Youtube