Počátky pražského Vyšehradu: Kníže se v něm usídlil biskupovi natruc

Přidat na Seznam.cz

Pražský hrad včetně katedrály sv. Víta, Staroměstské náměstí a orloj, Josefov, Karlův most a Malá Strana, to jsou největší lákadla pro návštěvníky Prahy. V jejich stínu někdy zůstává někdy Vyšehrad. Je to velká škoda, protože tohle tajuplné místo spjaté s českou státností stojí za to věnovat mu celodenní návštěvu.

Nepřítele nemá na očích

Na přelomu 10. a 11. století se na Vyšehradě usazují čeští vládci. V letech 992–1012 tu dokonce pracuje knížecí mincovna. Knížata Boleslav II. a Jaromír se zde zabydlí jenom přechodně, trvale zde pobývá až někdy kolem roku 1070 Vratislav II., který se nemá v lásce s pražským biskupem a Vyšehrad proto pojme jako jakousi svoji trucovnu. Nechce, aby měl biskupa příliš na očích, a tady si může užít vytoužený klid. Zakládá zde baziliku sv. Vavřince, románskou rotundu sv. Martina, zřejmě nejstarší rotundu v Praze, a kostel sv. Petra a Pavla, u něhož roku 1070 vzniká vyšehradská kapitula, nad kterou nemá pravomoc pražský biskup ale sám papež. Jde o Vratislavův trucpodnik proti biskupovi, který si pořádně užívá.

Čtyři prohlídkové okruhy

Později Vyšehrad ztrácí význam jako sídlo vládců, definitivně končí jakákoli nadřazenost Vyšehradu nad Pražským hradem roku 1140 korunovací krále Vladislava. Areál se od této chvíle stává hlavně pevností, která má od jihu střežit Prahu, o její proměnu se zasloužil hlavně Karel IV., který tu nechává vystavět gotický královský palác, kapitulní chrám a velkou bránu. Od poloviny 17. století až do roku 1911 v pevnosti sídlí vojenská posádka. Původní hřbitov u petropavlovského kostela se na konci 19. století mění v pohřebiště slavných českých osobností zvané Slavín. Pokud se sem vypravíte, rozhodně stojí za to navštívit všechny čtyři zdejší prohlídkové okruhy, každý z nich nabízí něco trochu jiného: Kasematy ke gorlici, Tajemný Vyšehrad, který si prohlédnete při osvětlení svíčkami a je jako stvořený k vyprávění tajuplných příběhů, Nejzajímavější místa Vyšehradu, kdy se dozvíte mnohé o jeho tisícileté historii a legendách s ním spojených, a Královský hrad, ve kterém se seznámíte s nejznámějšími zdejšími pamětihodnostmi a zdejším působením českých panovníků.

Zdroje: Praha-Vyšehrad, Wikipedia, Vysehradtickets