Puerto Williams je nejjižnější město na planetě. Původně bylo založeno jako vojenská základna

Přidat na Seznam.cz

Puerto Williams, rozrůstající se vesnička na odlehlém jižním cípu jihoamerického kontinentu, která je obklopena zasněženými vrcholky, byla chilskými úřady povýšena do kategorie „město“ a stala se tak nejjižněji položeným městem na světě.

O Puerto Williams

Puerto Williams je nejjižnější město na světě, které se nachází na severním pobřeží ostrova Isla Navarino, na břehu průlivu Beagle a na úpatí impozantních žulových vrcholků Dientes de Navarino. Kolem masivu se vine čtyřdenní trekingový okruh, který je jedním z nejpůsobivějších treků v Chile s naprosto nádhernými výhledy.

Jedná se o území předků národa Yámanas, rybářů a sběračů, kteří veslovali k mysu Horn na kánoích vyrobených z kůry Coigüe s plachtami z kůže lachtanů. Plavidla byla dostatečně pevná, aby na nich Yámanové mohli rozdělávat oheň. Ženy se potápěly ve studených vodách a lovily ježky a kraby.

Puerto Williams neboli Upushwea v jazyce Yaghanů je stále domovem mnoha potomků Yámanů. Město se stalo stálou pevností v roce 1953 a nejprve se jmenovalo Puerto Luisa, ale o tři roky později byl název změněn na počest anglického námořníka Juana Williamse, který v roce 1843 pomohl Chile ovládnout Magellanův průliv. Do té doby bylo jen osadou, která byla brzy opuštěna.

Komunita Yaghan

Původní obyvatelé žijí v Ohňové zemi již více než 10 000 let, ale na konci 19. a začátku 20. století je zdevastovaly vlny evropských osadníků. Mnoho z nich zemřelo na infekční nemoci, jako jsou spalničky a neštovice, které do oblasti přinesli osadníci, zatímco mnoho dalších bylo zabito rančery a lovci odměn. Dnes z nich zbyly jen malé komunity.

V Puerto Williams žije asi 70 Yaghanů, příslušníků kdysi jedné z největších domorodých skupin v Ohňové zemi. Většina z nich žije ve Villa Ukika, vesnici za městem.

Památky

Proa del Escampavía Yelcho

Nad přístavem se tyčí Proa del Escampavía Yelcho, příď kutru, který v roce 1916 pod vedením Luise Parda Villalóna zachránil posádku britského badatele Ernesta Shackletona ze Sloního ostrova na Antarktickém poloostrově. Příď, která je národní památkou, přežila srážky s ledovými horami, aby dosáhla svého cíle. Po návratu do Punta Arenas se celá loď objevuje na původních záběrech z filmové kroniky ve filmu Endurance britského režiséra George Butlera, mimořádném dokumentu o Shackletonově dobrodružství.

Muzeum Martína Gusindeho

Antropologické muzeum Martína Gusindeho je antropologické muzeum v Puerto Williams. Je to nejjižněji položené muzeum na světě.  V muzeu jsou uloženy artefakty, mapy a fotografie týkající se 10 000 let staré historie národa Yahganů a evropských osadníků od 19. století. Vystaveny jsou také ukázky místní flóry a fauny a fotografie a texty z doby založení města Puerto Williams.

Micalvi

I když nejste námořníci, Micalvi stojí za návštěvu. Je to historická loď a má klubovnu, jejíž stěny a dokonce i strop jsou kompletně pokryty vlajkami všech antarktických expedic, které v posledních desetiletích propluly Puerto Williamsem. Loď začala sloužit v chilském námořnictvu v roce 1877 a účastnila se války o Tichý oceán, kterou Chile v roce 1883 vyhrálo. Tehdy Chile odebralo Bolívii přístup k Pacifiku a značnou část Peru.

Pokud se do Puerto Williams vydáte, buďte připraveni zažít 4 různá roční období během jednoho dne. Nenachází se zde také žádná lékárna ani taxislužba. A pokud byste dostali chuť na kávu, je tu jen jedna jediná a to Puerto Lisa.

Zdroj: RutaDeLosParques