Rotorua je novozélandskou oblastí, kde se můžete blíže seznámit s maorskou kulturou, vychutnat si bahenní lázeň a splynout s přírodou

Přidat na Seznam.cz

Rotorua leží na bouřlivém Pacifickém ohnivém kruhu a je jednou z nejaktivnějších geotermálních oblastí na světě. Je to země, kde země promlouvá. Vroucí bahenní jezírka, syčící gejzíry, sopečné krátery a parní termální prameny prozrazují síly, které zplodily většinu dramatické topografie Nového Zélandu.

Vítejte ve městě Rotorua

Rotorua, která leží v Tichomořském ohnivém pásu, je geotermální zemí s bublajícími bahenními jezírky, oblaky páry a přírodními horkými prameny ideálními ke koupání a relaxaci, uvádí web NewZealand. Poté, co budete obdivovat charakteristickou krajinu a sopečnou činnost v geotermálním parku, si můžete dopřát obyčejnou koupel v přírodním horkém prameni nebo si dopřát wellness pobyt v luxusních lázních.

Můžete zde poznat maorskou kulturu, pohostinnost a jídlo nebo se vydat na prohlídku autentické předevropské vesnice.

Dokonalé splynutí s přírodou

Město je obklopeno horami, řekami, původními lesy a 18 sladkovodními jezery, což z něj činí ideální místo pro opětovné spojení s přírodou. Rotorua se pyšní prvotřídními stezkami pro horská kola. Procházky, jízda na koni a koupání nebo rybaření v jezerech a řekách patří k nejlepším způsobům, jak pozorovat divokou přírodu, dechberoucí scenérie a objevovat skryté klenoty regionu. Je to také oblast s velkým množstvím pstruhů, které se dají lovit v jezerech a přítokových řekách.

Co všechno zde můžete podniknout?

Cesta ke geotermálním zázrakům

Prozkoumejte geotermální údolí Rotorua ze vzduchu s letadlem Volcanic Air a vystoupejte na vrchol Mount Tarawera nebo si prohlédněte geotermální park a jeskyni Orakei Korako. Můžete si užít vyhlídkový let plovákovým letadlem nad jezerem Rotoiti a zažít přistání na vodě a poté se smočit v odlehlých horkých bazénech, které jsou obvykle přístupné pouze lodí nebo pětihodinovou procházkou.

Prozkoumejte sopečné údolí Waimangu

Vychutnejte si zblízka a osobně geotermální zázrak v údolí Waimangu Volcanic Valley. Prozkoumejte údolí s vlastním průvodcem na ekologické prohlídce po kráterových chodnících a plavbě lodí po jezeře Rotomahana: domově Růžových a Bílých teras. Na kajaku se vydejte na cestu kolem jezera a s průvodcem se proplétejte mezi Parními útesy.  

Sjíždějte na raftu sedm metrů vysoký vodopád

Řeka Kaituna se klikatí v regionech Rotorua a Bay of Plenty a je domovem vodopádu Tutea, který hřmí sedm metrů vysoko. Společnost Kaitiaki Adventures vás může přenést přes hranu během svých raftových výletů 4. nebo 5. stupně. S raftingem nepotřebujete žádné zkušenosti. Stačí mít smysl pro dobrodružství a převléknout se.

Pociťte hřejivou náruč maorské kultury

Poznejte maorskou kulturu a mýty a legendy geotermálního údolí Whakarewarewa v Te Puia. Zde můžete pozorovat gejzír Pōhutu, jak do vzduchu vybuchuje horká voda, a podívat se, jak studenti vytvářejí tradiční vyřezávaná mistrovská díla v novozélandském Institutu umění a řemesel Māori, a poté završit den vydatným hāngī. 

V Rotorue toho můžete podniknout ještě daleko více. Stát se lidskou bublinou, užít si bahenní lázeň nebo se vrhnout na zipline. Rotorua je skutečně destinace, kterou si zcela jistě vychutnáte.

Zdroj: newzealand.com, Youtube