Čína otevírá Mount Everest po 4 letech i pro turisty

Přidat na Seznam.cz

Poprvé od začátku pandemie Čína umožňuje zahraničním horolezcům přístup na Mount Everest přes Tibet.

Adrian Ballinger, který dosáhl vrcholu Everestu osmkrát, je jeden ze západních průvodců, kteří dávají přednost tibetské trase pro zdolání vrcholu nejvyšší hory světa (od severu), na rozdíl od více známé trasy z Nepálu (od jihu).

Všechny průkazy pro použití čínské cesty na horu, která je v Číně známá jako Qomolangma, jsou distribuovány Čínskou tibetskou asociací pro horolezectví (CTMA). Neexistuje žádné oficiální oznámení čínské vlády, které by veřejnost informovalo, že průkazy budou uděleny.

Cizinci, kteří získají turistická víza do Číny, musí získat další, samostatné vízum pro Tibet, který je poloautonomní oblastí. CTMA s tím horolezcům pomáhá. Ročně je k dispozici maximálně 300 povolení pro nečínské horolezce. Okno pro výstup na Everest je malé – obvykle mezi koncem dubna a polovinou května

Zatímco Nepál má slavnější a více fotografovanou cestu na vrchol Everestu, větší počet návštěvníků souvisí s více odpadky. Tak tomu ale nebylo vždy. Lezení od čínské strany bývalo populárnější než lezení od nepálské strany. Takže od roku 2000 do roku 2007 byla čínská strana populárnější. Důvodem, proč byla populárnější, byla bezpečnost.

Co se změnilo?

V roce 2008 hostila Čína letní olympijské hry v Pekingu. Před příjezdem do hlavního města cestoval olympijský oheň na Everest, přestože již byly připraveny skupiny turistů, kteří se chtěli vypořádat s nejvyšší horou světa. Osm dní předtím, než jsme se všichni v roce 2008 dostali na horu, uzavřeli horu na celou sezónu a mnoho lidí přišlo o hodně peněz. A kvůli této události se podnikání v tomto roce přesunulo na nepálskou stranu. Nyní, když mohou zahraniční horolezci – poprvé od roku 2020 – zdolat Everest přes severní trasu, přes Tibet, může se tento trend pomalu začít obracet.

Zdroj: CNN