Šéfka ECB: Eurozóna musí postavit růst zejména na domácí ekonomice

Přidat na Seznam.cz

ECB bude pokračovat v uvolněné měnové politice.

FRANKFURT NAD MOHANEM: Extrémně uvolněná měnová politika Evropské centrální banky (ECB) podporuje ekonomiku eurozóny a ECB v ní bude pokračovat.

Řekla to v pátek prezidentka ECB Christine Lagardeová.

Podpora domácího trhu
Zároveň však upozornila členské státy eurozóny, že k tomu, aby měnová unie ustála problémy přicházející ze zahraničí, je nutné, aby růst ekonomiky eurozóny ve větší míře podporoval domácí trh.

ECB bude prostřednictvím své měnové politiky i nadále podporovat ekonomiku eurozóny a na budoucí rizika bude reagovat v souladu se svým mandátem udržování cenové stability, „uvedla Lagardová v projevu na kongresu evropských bank ve Frankfurtu nad Mohanem.

Kromě toho dodala, že banka bude monitorovat vedlejší vlivy své politiky.

Na rozdíl od svého předchůdce Maria Draghiho, který ve větší míře poukazoval na monetární politiku ECB, Lagardová se ve svém prvním větším projevu od nástupu do nové funkce více zaměřila na členské státy měnové unie a jejich politiku.

Jak uvedla, poté, co obchodní spory ve světě znemožnily pokračování růstu ekonomiky prostřednictvím exportu, je nezbytné posílit domácí poptávku.

Veřejné investice jako tahoun růstu
V rámci toho poukázala zejména na veřejné investice, které by měly být hlavním tahounem růstu.

Už Draghi vyzýval na zvýšení výdajů a investic členských států, které mají rozpočtové přebytky, jako je například Německo. Jeho výzvy však Berlín nevyslyšel.

Němců naopak ještě více podráždilo další uvolnění měnové politiky, ke kterému ECB přistoupila v září. Bylo to poslední zasedání ECB pod vedením Maria Draghiho.

S cílem zmírnit negativní postoje Němců k ECB, Lagardová začala svůj projev přivítáním účastníků konference v němčině a přislíbila, že se bude snažit své znalosti v tomto jazyce prohloubit.

Mezitím již začala pracovat na zlepšení vztahů a zmírnění napětí mezi členy ECB, jejichž rozdělil v září schválen opětovný nákup dluhopisů. Více než třetina Rady guvernérů byla proti tomuto kroku.