Během festivalu Thaipusam se lidé propichují jako špízy. Tohle opravdu není pro slabé povahy

Přidat na Seznam.cz

Není piercing jako piercing. Zatímco klasické zdobení těla dělá odborník se speciálními jehlami, které jsou poměrně malé a kterými se propichuje jen kousek kůže, během festivalu Thaipusam se „kopím“ propichují lidé téměř na jakékoliv části těla.

Oddanost Muruganovi hinduisté prokazují dost bolestivě

Během oslav náboženského svátku Thaipusam hinduisté prokazují svou oddanost Muruganovi propichováním různých částí jejich těl. Festival je znám především v zemích, kde je významná přítomnost tamilské komunity, jako je Indie, Srí Lanka, Malajsie, Mauricius, Singapur, Thajsko a Myanmar, uvádí web Wonders List.

V Tamil Nadu oslavují svou oddanost kopím. Tímto malým kopím, které je spíše jen jako velká jehla, dělají bolestivé piercingy kolem těla, včetně jazyka. Postupem času se rituály staly dramatičtějšími, barevnějšími a krvavějšími, s velkými kopími a háky procházejícími hrudníkem a obličejem – někteří oddaní dokonce táhnou velké vozy s provazy připevněnými na jejich zakrvácených zádech. To je také nejvýraznějším rysem hinduistického festivalu Thaipusam, kdy oddaní nesou symbolická břemena vděčnosti, od nádob na mléko až po složité aranžmá těžkých ozdob, uvádí web South China Morning Post.

Celý festival je náročný a určitě není pro každého

Každý rok se téměř milion hinduistů vydá na 15 km dlouhou pouť mezi dvěma nejkrásnějšími chrámy města. Ti nejoddanější provádějí příšerné činy masochismu, když cestují pěšky z chrámu Sri Mahamariamman do chrámu Sri Subramanar Swamy v jeskyních Batu.

Mnoho oddaných začíná pokání několik dní před skutečným festivalem, přičemž na ramenou nosí kavadi – zdobenou stavbu nesoucí podobu několika božstev včetně Murugana. V extrémnějších případech jsou oddaní zavěšeni ve vzduchu za háky nebo jsou taženi spolucestujícími. Poté jsou jejich rány ošetřeny citronovou šťávou a popelem, aby se zabránilo zjizvení, uvádí web The Culture Trip. Festival vrcholí ve stínu obrovské zlaté sochy Murugana, který stojí na úpatí schodiště vedoucího do jeskyní. Poutníci vystoupají po 272 schodech, aby se v chrámu pomodlili, nechali obětiny a kochali se výhledy.

zdroj: The Culture Trip, South China Morning Post, Wonders List