Slavonické podzemí bylo vytesáno ručně želízkem a kladivem. Není místem pro klaustrofobiky, zdejší chodby jsou široké v průměru jen 50 cm

Přidat na Seznam.cz

Malebné historické město Slavonice najdete na jihozápadní Moravě v okrese Jindřichův Hradec nedaleko rakouských hranic. Zdejší systém podzemních chodeb pod dvěma náměstími láká turisty hledající trochu adrenalinu.

Historie podzemních chodeb

Nejstarší sklepy (tzv. lochy) pod slavonickým náměstím vznikaly ve 13. a 14. století a byly postupně propojovány chodbami. Využívaly se k ukládání různých druhů potravin, sudů s vínem a piva. Chodby byly stejně jako lochy vytesány ručně želízkem a kladivem, pravděpodobně horníky z Jihlavska bez použití střelného prachu. Sloužily k odvádění spodní vody prosakující z nedalekých vodních nádrží až do jižního hradebního příkopu.

V polovině 16. století došlo k přestavbě většiny původně gotických domů do renesanční podoby. V souvislosti s tím vzniklo i horní patro sklepů. Starší sklepy začala být méně využívané a odvodňovací systémy se postupem času přestaly udržovat. V 19. století byly chodby částečně zaplaveny a došlo k zanesení celého systému. Při povodních roku 1967 byly chodby zaplaveny až ke stropu. Bohužel to ohrozilo také statiku domů a proto zde v letech v roce 1993-1998 probíhaly sanační práce, při nichž vyčistili celé podzemí od nánosů bahna. Také došlo k zajištění statiky, čímž se obnovila původní odvodňovací funkce. Během archeologického průzkumu zde bylo nalezeno několik fragmentů středověké keramiky.

Prohlídka slavonického podzemí

Slavonická Stavební huť zpřístupňuje část podzemí pro veřejnost právě od roku 1998. Na výběr je ze dvou prohlídkových tras podle náročnosti terénu. V podzemních chodbách může být stálá hladina podzemní vody, proto je vhodné ji absolvovat ve speciálním oděvu, který vám zapůjčí na místě.

Pokud si vyberete jednodušší variantu, půjdete trasu dlouhou 130 metrů. Vydáte se z domu čp. 480 na Dolním náměstí a půjdete připojovací chodbou k hlavní štole, která vede pod Panským domem a odvádí spodní vodu z podzemí na severní straně náměstí. Průměrná výška chodeb je tady 1,4 m a šířka 40-60 cm. Trasa má tři zastávky s průvodcem a celková prohlídka trvá asi 20 minut. Nemusíte se bát, tato trasa je osvětlená.

Pro absolvování náročnější varianty už musíte být zdatnější a je třeba uvážit, zda ji zvládnete. Není vhodná pro malé děti do 4 let a je fyzicky dost náročná. Měří 300 m, chodby jsou vysoké 1,5 m a široké 40-60 cm. Začínáte také chodbou z domu č. 480 na Náměstí míru a pokračujete přes podzemí pod Farou a Muzeem až pod Panský dům. Poté se jde stejnou trasou zpět a napojí se na první trasu. Končí se také výstupem v mázhausu (síni) domu č. 460. Trasa má sedm zastávek s průvodcem a trvá 50-60 min. Není osvětlena.

Zdroj: Region Tourist, Kudy z nudy, Hrady.cz