Valencie se stala nejudržitelnějším městem Evropy. Mnoho zeleně a ovocné trhy

Přidat na Seznam.cz

Valencie je již dlouho jedním z nejslunnějších měst Španělska díky své vynikající poloze u Středozemního moře. Nyní je také nejudržitelnější, protože vyhrála titul Zelené hlavní město Evropy.

Evropská komise vypíchla 5 milionů čtverečních metrů zeleně ve Valencii. 97 % obyvatel žije méně než 300 metrů od velké zelené plochy. Ať už jsou to oblíbené široké písečné pláže Středozemního moře nebo bažinatá laguna Albufera, kde se pěstuje valencijská rýže paella.

Titul Zelené hlavní město se každoročně uděluje městu v Evropě, které je příkladem životního prostředí, který mohou ostatní následovat.

Návštěvníkům se může zalíbit přírodní park Turia, devět kilometrů dlouhé upravené koryto řeky, které protíná město.

Turia je futuristické mistrovské dílo

Po povodních v roce 1957 byla řeka přesměrována a Turia se měla stát víceproudou dálnicí. Veřejná opozice však rozvoj zmařila, což dalo vzniknout hnutí, které požadovalo více zeleně v centru města.

Dnes se Turia stala ceněným společným prostorem – zelená pláň, která spojuje ovocné sady na předměstí se Středozemním mořem.

Přes víkendy se v mnohých sportovních zařízení hrají fotbal, rugby a baseball. Za slunečného dne rodiny pořádají pikniky pod baobaby a cypřiši, zatímco horolezci a amatérští akrobaté zkoušejí své dovednosti při šplhání po některých středověkých kamenných mostech, které se stále klenou nad parkem.

Turia funguje také jako udržitelná dálnice. Po celé délce parku vedou vyznačené stezky, takže je ideální pro dojíždějící na kolech a elektrických skútrech, aby projeli městem a vyhnuli se silničnímu provozu.

Ovocná odměna

Další výhodou všeho toho zeleného je množství ovoce a zeleniny ve Valencii. Město je obklopeno La Huerta, více než 120 kilometrů čtverečních ovocných sadů a zeleninových pozemků, jejichž produkty se prodávají na městských trzích ve Valencii. To vše díky Zero Kilometer – hnutí, které obhajuje pěstování a zpracování potravin na stejném místě, kde se prodávají a konzumují, aby se snížily náklady na dopravu a emise uhlíku.

Mercado Central ve Valencii je ideálním místem, kde to lze vidět v akci – Téměř 300 stovek prodejců ovoce, zeleniny, ryb a masa prodává své zboží v obrovské modernistické hale. Den začíná před svítáním, kdy stovky vozidel začnou vykládat čerstvé produkty z okolí, včetně slavných valencijských pomerančů.

Přestože se Mercado Central stalo oblíbenou turistickou atrakcí, místní obyvatelé ho stále využívají. Zhruba 80 % zákazníků jsou podle trhu místní obyvatelé.

Díky tomu roste počet michelinských restaurací ve městě. V roce 2005 založila šéfkuchařka Begoña Rodrigo svou restauraci La Salita, aby předvedla místní suroviny z oblasti Valencie. Do roku 2019 získala Rodrigo michelinskou hvězdu za své inovativní menu, které „posouvá vaření zeleniny do nových výšin“.

Zdroj: CNN