El Castillo je tisíc let starý hrad, který dvakrát ročně nabízí neuvěřitelnou podívanou

Přidat na Seznam.cz

Jeden z nejvyšších a nejpozoruhodnějších příkladů mayské architektury je pyramida, známá také jako El Castillo (hrad) nebo chrám Kukulcan. Jak už to o dávných kultur bývá, i tato stavba je zahalena tajemstvím. Dvakrát ročně na ní totiž můžete vidět ohromného hada.

Architektonický zázrak

El Castillo – ve španělštině „hrad“ – se tyčí v centru Chichén Itzá, které je považováno za největší mayské město, jaké kdy bylo postaveno. Tato stavba je architektonickým zázrakem starověké architektury, který sahá do výšky 24 metrů a má čtyři strany obrácené ke světovým stranám, s 91 schody na každé straně s hadí hlavou na základně, na památku Kukulcana, hadího božstva, uvádí web Rethinking the Future. Tyto schody, spolu s jedním nahoře, dávají dohromady až 365 schodů, které označují počet dní v roce, a čtyři strany označují roční období.

Zvláštností stavby je, že během jarní a letní rovnodennosti se na schodech vytváří stín, který vypadá jako had klouzající po schodech. Mezi další méně známé vlastnosti patří například akustická brilantnost pyramidy. Je známo, že celé město vydává podivné zvuky, ale ten nejzajímavější je slyšet, když tleskáte rukama pod schody na čtyřech stranách a je slyšet ozvěna, která zní jako hadí cvrlikání, píše web Exploratorium. Není sice možné číst myšlenky Mayů, kteří stavbu postavili zhruba v roce 1000 našeho letopočtu, ale různé známky naznačují, že oba tyto efekty byly vytvořeny záměrně.

Další tajemství se skrývá pod pyramidou

Pyramida byla postavena na vršku dřívější menší stavby, kterou zakrývala. Při vykopávkách totiž archeologové objevili menší chrám, který je vysoký 16 metrů, uvádí web Chichén Itzá. V roce 1997 provedly univerzity v Minnesotě a San Francisku radarové studie, které vedly k objevu skryté stavby. V roce 2015 provedl Geofyzikální ústav Národní autonomní univerzity v Mexiku magnetické rezonance, které mu umožnily graficky znázornit umístění stavby. Nakonec v roce 2017 další výzkumný tým zahájil průzkum v nedalekých jeskyních, aby objevil vchod do této oblasti. Vchod byl ale zatarasený kameny, které tam byly pravděpodobně umístěny záměrně.

zdroj: Chichén Itzá, Exploratorium, Rethinking the Future