Vánoce po mexicku: La Noche de Rábanos je více než 100 let stará tradice, při které se vyrábějí sochy z ředkviček

Přidat na Seznam.cz

Vánoce tu máme za pár měsíců a pokud je chcete trochu ozvláštnit, můžete se inspirovat Mexikem. V mexické Oaxace mají více než 100 let starou tradici, při které jde především o kreativitu a soutěživost. Místní každoročně vytvářejí sochy z ředkviček.

Vánoce na mexický způsob

Každého 23. prosince se na hlavním náměstí v Oaxace shromáždí davy, aby oslavily Noc ředkviček neboli La Noche de Rábanos. Noc ředkviček v Oaxace je 125letá vánoční tradice v tomto převážně katolickém městě, kde umělci soupeří o nejlepší vyřezávanou ředkvičku, za kterou získávají finanční odměnu a celoroční uznání.

Počátky soutěže se datují do doby, kdy se prodejci na svátečních trzích snažili udělat svou zeleninu lákavější tím, že z ní vytvářeli sochy. Byl to takový hit, že se guvernér Francisco Vasconcelos rozhodl v roce 1897 vytvořit oficiální soutěž. Od té doby je to v Oaxace tradicí. Většina ředkviček navíc doma vypěstovaná, takže se umělci mohou pochlubit i tím, jaké mají farmářské schopnosti.

Proč právě ředkvičky?

Ředkvičky nepocházejí z Mexika. Přivezli je španělští osadníci a mniši před více než 200 lety. Věří se, že dva dominikánští mniši povzbuzovali místní farmáře – Zapotéky a Mixtéky spolu s dalšími domorodými skupinami, aby ředkvičky spolu s dalším ovocem a zeleninou, které přinesli, pěstovali jako potravu.

Byl to chytrý tah. Během koloniálního období byla Oaxaca velmi malým městem v bujném, úrodném údolí. Úroda z místních farem a plantáží byla tak hojná, že farmáři přinášeli velkou část své odměny, aby ji prodali na městském trhu. Jeden rok v polovině 18. století úroda ředkviček tak bohatá, že část ředkviček na poli zůstala nesklizená. Toho prosince dva zmínění mniši vytáhli některé ředkvičky a byli šokováni tím, co viděli. Vyrostly do masivních kuliček zvláštního tvaru. Mniši byli tak pobaveni těmito zeleninovými „démony“ a „monstry“, že je přinesli na vánoční trh, který se konal den před Štědrým dnem. Tamní trhovci jimi také začali být fascinováni.

zdroj: How Stuff Works, Atlas Obscura, Bored Panda