Filmová turistika. Za Vinnetouem do Chorvatska, za hobity na Nový Zéland

Přidat na Seznam.cz

Jedním ze speciálních druhů turistiky je filmové cestování. Nejezdíte za památkami ani za přírodou nebo domorodci. Vaším cílem se stávají lokality, ve kterých se natáčely ty nejslavnější filmové trháky. Je realita jiná, než jak vypadala ve filmu? Posuďte sami.

Indiana Jones se rodil v Tunisku

Harrison Ford alias archeolog Indiana Jones, kdo by ho neznal? Pro vášnivé fanoušky této dobrodružné série je jako stvořené Tunisko, kde se odehrávají Dobyvatelé ztracené archy. Určitě v létě oceníte pláže i nádherné koupání. Za scenériemi z dílu Indiana Jones a Chrám zkázy si musíte zajet na Srí Lanku. Indiana Jones a poslední křížová výprava se natáčel v mnoha zemích od Španělska přes Německo až po Mexiko a USA. Skalní město z filmu najdete v Jordánsku. Evergreen filmového cestování jsou Plitvická jezera v Chorvatsku, kde zrodily nesmrtelné filmy o Vinnetouovi a jeho věrném parťákovi Old Shatterhandovi. Objevíte tu i stříbrné jezero, ovšem jestli najdete i poklad, to už je na vás.

Do Maroka za Gladiátorem i Ježíšem

Dalším nesmrtelným hrdinou je Michael Douglas čili Jacka Coltona v Honbě za diamantem a Honbě za klenotem Nilu. Prvně jmenovaný film se točil v Mexiku, druhý ve vesnici Ait Benhaddou v Maroku. Ta je filmováním proslavená, zrodily se tu bijáky jako Poslední pokušení Krista nebo Gladiátor či Ježíš Nazaretský. Dodnes tu můžete vidět i filmové kulisy ze zmíněných trháků, což je velké lákadlo. Milovníci westernů určitě nedají dopustit na klasiku jako Tenkrát na západě. Slavný spaghetti western se natáčel ve španělské Andalusii a v americkém Monument Valley plném pískovcových skal. Za lokacemi z trilogie Pán prstenů budete muset daleko, až na Nový Zéland. Zdejší vesnička Matamata je Hobitínem, Mordor najdete v národním parku Tongario, horou osudu se stal kopec Ngauruhoe. Máte-li chuť se vypravit po stopách nějakého pořádného sci-fi, zaleťte si do Ameriky. Planetou Viridian3 ze Startreku se stala nevadská rezervace Fire State Park, na oranžové skály se určitě dobře pamatujete.

Zdroje: Wikipedia, Tourismteacher, Destinationrising