Chichén Itzá je jedním z největších mayských měst, která kdy byla postavena

Přidat na Seznam.cz

Chichén Itzá je starověké mayské město na poloostrově Yucatán v Mexiku. Mayové postavili město v architektonickém stylu Puuc kolem roku 250 n. l. až 900 n. l. – to je dlouho před aztéckým obdobím, které bylo v letech 1300 až 1521. Je to jedno z největších mayských měst, jaké kdy bylo postaveno, a zabírá plochu 10 km čtverečních. V době největšího rozkvětu by ji domovem označilo asi 35 000 lidí.

Chichén Itzá prošel dvěma velkými objevy, jedním v roce 514 našeho letopočtu a dalším v roce 1841

Jedna věc, kterou většina lidí o Chichén Itzá neví, je, že byla objevena dvakrát. V roce 514 n. l. objevil kněz jménem Lakin Chan místo, které je známé jako Chichen Itza. Předpokládá se, že Chan byl také označován jako Itzamna. Chichén Itzá se překládá jako „u ústí studny Itzá“. Během let po jeho opuštění byl Chichen Itza ztracen a Mexiko upadlo do zmatku a bylo zpustošeno řadou válek. V roce 1841 americký průzkumník John Lloyd Stephens znovu narazil na tuto stránku a předal ji Mexiku.

Mnozí věří, že propady obklopující Chichen Itzá byly používány k obětem

Morbidním faktem o Chichen Itza je, že Mayové byli mírumilovní a chytří lidé, ale také věřili v kletby a oběti bohům, které uctívali. Závrty byly často používány pro oběti v dobách nepřízně osudu, jako je sucho nebo hladomor.

Rovnodennost v Chichén Itzá je poněkud zvláštní

Během jarní rovnodennosti (kolem 20. a 21. března) a podzimní rovnodennosti (kolem 20. a 21. září) se v El Castillo v Chichén Itzá děje něco úžasného. V těchto dnech dopadá sluneční světlo na Zemi přímo na rovníku. Když k tomu došlo, délka dne a noci jsou víceméně stejné. V této době stíny vržené zapadajícím sluncem vyvolávají dojem Quetzalcóatla/Kukulcána klouzajícího po schodech. Každý rok se na tento fenomén přijdou podívat tisíce návštěvníků.

zdroj: The Travel, OntheGoTours, Enjoy Travel