Hévíz je maďarské lázeňské město. Najdete zde jedno z největších termálních jezer na světě

Přidat na Seznam.cz

Pokud vás relaxace v horkých pramenech uklidňuje, vydejte se do Hevízu. Teplota vody se zde pohybuje od 24 do 37 stupňů a voda vytéká ze svého pramene dostatečně rychle, aby byla neustále čistá. Po koupání v těchto léčivých vodách se můžete vydat na pěší túru do nedalekého lesa nebo na festival jídla či koncert pod širým nebem.

O městě Hevíz

Hévíz je typické lázeňské město. Jsou zde lázeňské domy, hotely a penziony, které jsou zasazeny do pěkné zelené krajiny. Procházky po městě zpříjemňují pěší zóny a městské parky. Až budete unavení, posadit se můžete v některé kavárně. Prohlédněte si také čtvrť Egregy (Weinberg), kde se již od římských dob pěstuje víno. Díky teplému podnebí se tu révě daří skvěle. Vinárny se otevírají nejdříve v poledne a většinou jsou poloprázdné i večer. Na konci pěší zóny se nachází malý hřbitov s románským kostelem ze 13. století.

Jezero Hevíz

Největší termální jezero v Evropě je napájeno dvěma řekami. Termální léčivý pramen vychází z podzemní krasové jeskyně. Jeho teplota je 41 °C. Druhý pramen je studený. Smíchány dohromady tak tvoří vodu v létě teplou asi 34 stupňů, v zimě 26. Podle odborných odhadů mají oba prameny velmi vysokou vydatnost, což znamená, že se voda v jezeře mění každých 28 hodin. Přírodní nádrž se však nezvětšuje, protože voda je odváděna do Balatonu. Bahnité dno jezera umožňuje rozkvět všem druhům organismů – především lotosům.

Pokud přijedete s rodinou, mějte na paměti, že se jedná o termální vodu, která obsahuje vysoké množství vápníku a hořčíku. Dětem se nedoporučuje koupat déle než 15-20 minut.

Park se sochami

Park soch Hévíz připomíná tři významné osobnosti maďarské literatury: Zsigmonda Móricze, Mihálye Csokonaie Vitéze a Dániela Berzsenyiho. Ti se o Hevízu zmiňují v mnoha básních a píší o nevídané kráse nezkrotného Balatonu. Kromě toho najdete ve městě i mnoho dalších soch, mezi které patří dva andělíčci s křídly, kteří zde slouží jako ochránci jezera, na promenádě Schulhof Frigyes najdete sochu hraběte Györgye Festeticse, který se zasloužil o rozkvět současného okolí rozšířením zámku Keszthely a své obrovské soukromé knihovny, „Pantheon“ na zdi Zimních lázní připomíná známé pacienty, kteří se v Jezerních lázních zotavovali.

Farmářský trh

Prohlídka farmářského trhu by mohla být vzrušující zejména pro ty, kteří přijíždějí z velkého města – pokud jste otevřeni zvláštním gastronomickým zážitkům. Své zboží se sem snaží přivézt všichni významní producenti v okolí, protože akce, která se koná několikrát týdně, je oblíbená nejen mezi turisty. Můžete zde narazit na produkty jako je hliněná keramika, malovaný porcelán, vyřezávané sochy s prezentací na místě, šperky, bio ovoce a zelenina, čerstvý chléb, výrobky s vůní levandule, vinařské speciality, domácí sladkosti a mnoho dalšího.

Ulice Rákóczi

Není to ani 10 let, co starosta renovoval slavnou pěší ulici. Ulice je pěkně vydlážděná, s mírně stoupajícím terénem, přesto se po ní dá snadno projít i s kočárkem.V místní kanceláři Tourinform na začátku ulice si můžete půjčit i kola. Po procházce kolem butiků a obytných domů postavených jako vily ve dvacátých letech minulého století dojdete k uměleckému kinu Fontana.

Na konci ulice najdete kašnu dr. Károlyho Molla, který je známý jako otec posilovacích lázní v Maďarsku.

Vinné sklepy Egregy

Egregy bývalo dlouho samostatnou osadou; oblast, která se nachází 1,5 kilometru od centra Hévízu, byla po druhé světové válce připojena k Hevízu. Pokud sem zavítáte s přáteli, můžete večer zakončit kultivovanou „párty“ v místním vinném sklípku. V oblasti Egregy nabízí svá vína nespočet místních vinařství. Provozují také restaurace a penziony, aby návštěvníci mohli vinné sklepy plně poznat. V roce 2019 lidé vybrali jako nejlepší balatonské víno Kokas Merlot 2015 z vinařství Bujdosó.

Hrad Rezi

Hrad Rezi najdete 16 km od centra Hévízu, nedaleko obce Rezi. Příběh hradní zříceniny nacházející se na 418 metrů vysoké hoře Meleg sahá až do XIII. století.

První zmínka o hradu pochází z roku 1236, kdy v souvislosti s výměnou pozemků získal hradní pozemky do vlastnictví Apor Pécz a jeho rodina. V této době byla postavena hradní zeď a věže, ale obytná věž byla postavena později – pravděpodobně s přispěním biskupa. Z hradu je jedinečný panoramatický výhled do okolí. Vidět můžete Balaton, hrad Sümeg a zříceninu hradu Tátika.

Pokud se rozhodnete vydat do Hévízu, naplánujte si alespoň týdenní dovolenou. Je zde totiž neustále co podnikat.

Zdroj: Infoglobe, Trekhunt