Islandský Snæfellsjökull je stratovulkán, ve kterém se údajně nachází vstup do středu země

Přidat na Seznam.cz

V knize Cesta do středu Země od Julese Verna se profesor Otto Lidenbrock vydává na cestu na západní Island, konkrétně na Snæfellsjökull, kde se podle něj nachází vstup do Země. Během své cesty se dostane do nitra sopky a zažije mnohá dobrodružství. Nakonec se vynoří v jižní Itálii u sopky Stromboli.

Národní parkSnæfellsjökull 

Národní park Snæfellsjökull byl založen v roce 2001 a rozkládá se na ploše asi 170 km2 nejzápadnějšího cípu poloostrova Snæfellsnes, uvádí web VisitIceland. Park je pojmenován podle nádherně tvarovaného a nechvalně známého stratovulkánu a ledovce Snæfellsjökull, který je korunou celého národního parku.

Hranice parku se táhnou od rozmanitého pobřeží až po špičku sopky Snæfellsjökull, která dosahuje výšky až 1 446 m n. m. Na území parku se nacházejí dva nejznámější přírodní útvary. Snæfellsjökull je jedním z 32 aktivních islandských sopečných systémů a naposledy vybuchl asi před 1 800 lety.

Historie

Snæfellsjökull obklopuje několik malých vesnic, včetně Hellissanduru, Rifu a Ólafsvíku, které byly po většinu minulého tisíciletí jedněmi z nejrušnějších obchodních a rybářských center v zemi, uvádí web GuideToIceland. Rybolov se zde rozmohl především ve 13. století a rybářské vesnice se stavěly ve všech oblastech se snadným přístupem k otevřenému oceánu. Významným centrem tohoto odvětví byl poloostrov Snæfellsnes díky úrodným vodám v zálivu Breiðafjörður. Jedním z pozoruhodných příkladů je osada Dritvík, který navzdory své dnešní malé velikosti kdysi využívala asi čtyřicet až šedesát lodí a zaměstnávala až šest set lidí.

Je Snæfellsjökull magický?

Krása Snæfellsjökullu v průběhu historie působila na lidi duchovně a byla inspirací pro spisovatele, malíře a další umělce. Nejznámějším uměleckým dílem je sci-fi román Cesta do středu Země od Julea Verna. Ať už je sopka skutečně vchodem do středu Země, jednou ze sedmi zemských „čaker“, nebo se v ní skrývá duch Bárðura ze Ságy o Bárðuru Snæfellsásovi, prostředí sopky a jejího okolí nenechá nikoho chladným. Na Snæfellsjökullu a v jeho okolí se nachází mnoho skalních útvarů, o kterých se říká, že jsou to trollové zkamenělí slunečním světlem nebo domy skrytých lidí.

5. listopadu 1993 pak navíc zavítalo na Snæfellsjökull tisíce lidí, protože někteří nadšenci do paranormálních jevů věřili, že zde přistanou mimozemšťané. Dokonce se zde objevila i televize CNN s  kamerovým štábem.

Úchvatná krajina a historie

Park nabízí krásnou a rozmanitou krajinu s pobřežím s úchvatnými skalními útvary u Arnarstapi, černými a zlatými plážemi a ptačími útesy, mechem porostlými lávovými poli a četnými nádherně tvarovanými sopečnými krátery a jeskyněmi s lávovými rourami. Kromě toho je park plný historických památek spojených se středověkou rybářskou kulturou.

Zdroj: visiticeland.com, guidetoiceland.is, Youtube