Japonské Nagoro obývají panenky. Vybydlené místo začala zaplňovat místní umělkyně

Přidat na Seznam.cz

Návštěvníci si mohou v japonském Nagoru všimnout něčeho znepokojivého. Po letech, kdy se mladí obyvatelé stěhovali do měst a starší vymírali, se počet obyvatel města snížil na méně než 30. Nagoro však zdaleka není prázdné. Podívejte se na toto podivné místo.

Díky stovkám strašidelných panenek, které jsou vystaveny po celé vesnici, není téměř žádné místo, kam byste mohli jít, aniž byste měli pocit, že vás někdo sleduje. Vesnici Nagoro na jihu Japonska obývá nejméně 350 strašáků, japonsky kakashi. Umělkyně a místní obyvatelka Tsukimi Ayano je začala vyrábět poté, co se kolem roku 2002 přestěhovala zpět do svého rodného města.

Díky síle internetu se panenky staly celosvětově známými a v důsledku toho se z nich stalo něco jako místní umělecká forma. Nyní je můžete najít i v jiných částech Tokušimy, v místech, která by potřebovala trochu lidského zájmu.

Místní škola je nyní plná několika desítek panenek, které trpělivě čekají na začátek vyučování. Bizarní panenky jsou vyrobené ze slámy a oblečené do starých šatů. Tsukimi kdysi při práci na zahradě vyrobila první panenku s podobou svého otce a pak ji napadlo nahradit podobnými panenkami i ostatní členy rodiny. O deset let později její práce pokračuje. Každá panenka je umístěna na místě, kde by se dané osobě podobala. Při procházce po vesnici tak narazíte na zcela unikátní památky, které buď pracují na poli, loví ryby v řece, nebo prostě jen sedí podél cesty a zírají na vás.

Zdroj: mentalfloss, shikokutours, unusualplaces