Každý svobodný Dán je ve věku 25 let zasypán skořicí. Ve třiceti pak přichází pepř

Přidat na Seznam.cz

Pokud je vám v Dánsku 25 let a jste svobodní, buďte připraveni zahalit se do oblaku skořice. Určitě se ptáte, jestli to není nějaký trest, že? Odpověď je ne. Je to prostě dlouhodobá tradice. Tradice, která sahá stovky let zpět a přesto je stále oblíbená.

Oblak skořice na každého svobodného

Tato dlouholetá tradice je v Dánsku zvykem, pokud je muži nebo ženě 25 let a je stále svobodný. Nejprve se polijí vodou a poté se od hlavy až k patě obalí skořicí. Není to forma trestu, ačkoliv se to tak někomu může zdát. Dotyčný svobodný není nijak ponižován za to, že je stále svobodný. Tento zvyk je spíše záminkou k tomu, aby rodina a přátelé mohli dělat hlouposti. Průměrný věk mužů, kteří se žení, je v Dánsku 34 a půl a u žen je to 32 let.

Být zahalen do oblaku skořice zní sice zábavně, ale úsměv přejde každého, komu je 30. Třicetiletí svobodní už totiž nejsou zasypáni skořicí, ale pepřem. To už opravdu zní jako trest, uvádí Independent. Vypadá to ale, že pokud se podíváte do historie, byl právě pepř tím kořením, které se na svobodné sypalo. Skořice zřejmě přišla až později.

Stovky let stará tradice

Podle Dánů tradice sahá stovky let zpět do doby, kdy prodavači koření cestovali po okolí, ale přitom zůstali svobodní. Sotva by byli na jednom místě tak dlouho, aby pro sebe našli dobrého partnera, uvádí Hindustant Times. Tito muži, prodavači, se nazývali pepřoví šviháci (Pebersvends) a jejich ženské protějšky se nazývaly pepřové panny (Pebermø). Mnoho z těchto prodejců nikdy nenašlo partnera.

zdroj: Hindustant Times, Independent