Kmen, kde tlustý znamená krásný: Etiopští muži z kmene Bodi soutěží o to, kdo bude nejtlustší, přitom pijí směs krve a mléka

Přidat na Seznam.cz

Lidé Bodi žijí v odlehlém koutě etiopského údolí Omo, který je domovem mladých mužů, kteří dělají vše, aby byli korunováni nejtlustším mužem. Každé dítě se chce stát jedním z tlustých mužů, kteří jsou za svůj neuvěřitelný výkon oslavováni zbytkem kmene jako hrdinové. Aby toho dosáhli, pijí směs z krve a mléka.

Čím tlustší muž, tím větší hrdina

Už z dob antického Řecka známe „ideál krásy“ a je obecně známo, že hrdinové té doby byli zobrazováni jako mladí, štíhlí a vysportovaní muži. Na druhou stranu ale ideál krásy není pevný termín a už vůbec ne měřítko, které by po celém světě určovalo, co je a co není krása. Pro kmen Bodi jsou ti nejkrásnější muži jen ti nejširší.

Aby se ale muž stal takovým idolem, probíhá zde soutěž. Každý soutěžící je nominován svou rodinou, která pak stráví dalších šest měsíců tím, že mu pomáhá. Mladík je na půl roku izolován, a během té doby mu rodina nosí „jídlo“ v podobě směsi z kravské krve a mléka. Vítěz je pak oslavován jako hrdina celou vesnicí.

Posvátné krávy se nezabíjejí

Zatímco muži pijí kravskou krev, krávy se zde nezabíjejí. Krev se odebere tak, že se krávě nařízne žíla sekerou/oštěpem a rána je poté ucpána hlínou. Protože krávy jsou zde považovány za posvátné, členové kmene se k nim chovají slušně a dokonce jim i zpívají.

Zdroj: Survival International, Ibiene, DailyMail