Kukur Tihar je festival, při kterém se každý pes cítí jako bůh. I tuláci zde mají posvátnou roli

Přidat na Seznam.cz

Pokud milujete psy, ale psí závody, soutěže a výstavy už vás nebaví, pak zkuste festival Kukur Tihar v Nepálu. Právě tato událost je snem nejen každého pejskaře, ale i samotných psů. Každý pes, od tuláka po šampiona přehlídek, je zde uctíván jako bůh. Nechybí ani pořádná psí hostina!

Nepálský hinduistický festival Tihar

Pětidenní hinduistický festival Tihar se koná každý rok v Nepálu od října do listopadu. Každý den převládá jedno převládající téma v souladu s konečným cílem festivalu: oslava božstev a daru života samotného. Druhý den je ale nejzajímavější – je věnován psům, kteří jsou podle hinduistického náboženství posly Yamy, boha smrti.

Během svátečního období je považováno za hřích chovat se neuctivě ke psům a jiným zvířatům, která jsou vyznamenána. Psi jsou zkrátka v tento den považováni za posvátné a jak uvádí BBC, podle toho se s nimi také zachází. Každý pes, ať už výstavní, závodní, gaučák, nebo tulák, má zde své čestné místo.

Nejlepší den v životě každého psa

Vše začíná tím, že lidé zdobí psy barevnými girlandami zavěšenými na krku. Pokračuje pundra nebo tika, rozlišovací znak, který je umístěn na jejich čele a naznačuje jejich posvátnou roli v náboženské tradici – světlé barvivo se získává smícháním červeného prášku známého jako abir s jogurtem a rýží. Samozřejmě, a k radosti zúčastněných, pocta psům vyvrcholí hostinou nejrůznějších dobrot: maso, vejce, arašídy a gurmánské pochoutky jsou jen z vysoce kvalitních krmiv. Nechybí ani různé aktivity pro psy, nebo speciální péče.

zdroj: The Hindu, AlmoNature, BBC