Lákají vás výlety za kostmi? V rakouském Hallstattu najdete lebky pomalované květinovou výzdobou

Přidat na Seznam.cz

Mrtví po morových epidemiích přibývají doslova geometrickou řadou. Není, kam je ukládat. Jinde zase zabírají hřbitovy spoustu místa na okrajích měst, která expandují dál do okolí. Co s kostmi mrtvých? Začínají se rodit kostnice. Dnes se stávají oblíbenou, i když trochu morbidní turistickou atrakcí. Na jednu velmi originální narazíte v rakouském Hallstattu.

Příliš malý hřbitov

V době svého vzniku kostnice představují pragmatické řešení problému, co s velkým množství ostatků zemřelých. Jak s nimi důstojně a s pietou naložit. V současnosti se kostnice po celém světě stávají žádaným výletním cílem. Najdete v nich opravdu zajímavé artefakty. V rakouském Hallstattu kostnici zakládají v kapli svatého Michala už v 12. století, protože na zdejší malinký hřbitov se kosti zkrátka už nevejdou a rozšířit jeho plochu není kam. Vždy po cca 15-20 letech proto hrobník otevře hrob. Kostra skončí za městem v horách, lebku vybělí slunce a pak ji malíř opatří jménem zesnulého a pěknou květinovou výzdobou v podobě věnce. Na tohle zvláštní umění se můžete do Hallstattu zajet podívat.

Splní lidem přání

Pikantní je, že se tento zvyk praktikoval ještě donedávna. Poslední lebka v kostnici skončila v roce 1995. Stalo se tak na osobní přání ženy, zemřelé v roce 1983, která sama chtěla, aby se její lebka do Domu kostí dostala. V současnosti už zdejší rodáci nechávají svoje ostatky zpopelnit, v dobách minulých ale byla kremace zakázána. Pokud by ale někdo z místních chtěl, aby se jeho lebka po smrti do kostnice dostala, může toto přání vyslovit a bude mu splněno.

Poněkud morbidní rodokmen

Stále je tu k vidění asi 1200 lebek. Z tohoto množství je jich 610 pomalovaných ručně a zároveň roztříděných do rodinných skupin. Můžete tak vidět v kostce rodokmen, který má trochu zvláštní podobu. Malování na lebku se zde ale neprovádělo od začátku, tato tradice odstartovala až v roce 1720. Rakousko se chlubí ještě dvěma kostnicemi, kde se malují lebky, a to ve svatém Floriánu se 6 000 lebkami a eggenburská kostnice pyšnící se 5 800 kousky. Originality a umu těch hallstattských ale nedosahují.

Zdroje: Salzkammergut, Smithsonianmag