Lví muž, pravěká soška z mamutoviny, je starý 40 tisíc let. Jedná se o nejstarší existující antropomorfní sochu

Přidat na Seznam.cz

Lví muž vyvolává dalekosáhlé otázky o našem chápání pravěkých kultur a zejména o našem pohledu na raného člověka jako na primitivní lovce a sběrače, jejichž životy se soustředily na nalezení dostatečného množství potravy. Tato socha je důkazem toho, že umění má v lidské historii opravdu hluboké kořeny.

Nejstarší socha svého druhu

Nejstarší existující antropomorfní sochou je Lví muž z Hohlenstein Stadel. Velkolepou sochu odkryl v německém Hohlenstein Stadel v roce 1939 archeolog Robert Wetzel. Socha, která byla vyrobena před 40 000 lety pomocí pazourku a nástrojů na řezání kamene, je také prvním uměleckým dílem objeveným v Evropě s mužskou postavou.

Lví muž nebyl objeven celý a přední části jeho těla chybí dodnes. Je 31 centimetrů vysoký a zdá se, že stojí na špičkách prstů u nohou s rukama v bok. Řezy, které mohou být tetováním nebo deformací, jsou vidět po celé horní levé paži. Navzdory tomu, že byl objeven spolu s mnoha dalšími artefakty, je Lví muž i nadále skutečně vynikajícím příkladem umění prehistorického člověka z doby kamenné.

Vytvořit sochu trvalo stovky hodin. Dnes nám ukazuje život pračlověka

Lví muž je vyroben z mamutího klu, největšího zvířete v tehdejším prostředí, a zobrazuje nejzuřivějšího predátora, dnes již vyhynulého lva, který byl asi o 30 centimetrů vyšší než moderní africký lev a neměl hřívu. Možná tento hybrid pomohl lidem vyrovnat se se svým místem v přírodě na hlubší, náboženské úrovni nebo ji nějakým způsobem překročit či přetvořit. Experiment s použitím stejného druhu kamenných nástrojů, jaké byly k dispozici v době ledové, ukazuje, že výroba Lvího muže trvala více než 400 hodin. To byla spousta času pro malou komunitu žijící v těžkých podmínkách, aby investovala do sochy, která byla pro jejich fyzické přežití nepoužitelná. Umožnění toho, aby to bylo provedeno, by mohlo naznačovat, že účelem sochy bylo posílení společných vazeb a skupinového uvědomění k překonání nebezpečí a obtíží.

zdroj: British Museum, Hunebed Nieuwscafe, The Archeologist